Hogyan ismerhetjük fel a hallásvesztés figyelmeztető jeleit?

Mint sok más, az életkor előrehaladtával érkező fizikai változás, a hallásvesztés is többnyire fokozatosan érkezik, és nem mindig könnyű észrevenni, ha elér hozzánk. A barátok és családtagok gyakran már azelőtt gyanítják hallásvesztését, mielőtt az érintettnek először feltűnnének a hallásvesztés figyelmeztető jelei.

Vonakodunk, hogy beismerjük magunknak a problémát és segítséget kérjünk, aminek számos kiváltó oka lehet:
a tagadás, a félelem, a bonyolultnak tűnő megoldások, vagy egyszerűen csak a rendíthetelen hit, hogy a hallásunk még ugyanolyan jó, mint valaha régen volt.

Ha felismerjük magánunkon a hallásvesztés négy fő figyelmeztető tünetét, értékeljük őszintén a helyzetet, majd tegyük meg a szükséges lépéseket hallásunk helyreállítása érdekében.

Kohári Anna audiológus a Ko-Ha Sound halláscentrum vezetője, jól ismeri a hallásvesztés figyelmeztető jeleit

Kohári Anna

1. Egyre nehezebb követni a beszélgetést

Az az érzésed, mintha mindenki motyogna? Azon kapod magad, hogy gyakan arra kérsz másokat, hogy ismételjék meg, amit mondtak? Egyre nehezebben boldogulsz a telefonbeszélgetésekkel? Ezek a jelenségek mostanra általánossá váltak? Ideje meglátogatnod audiológusodat, hogy vizsgálja meg a hallásodat!

2. Fülzúgás

Az állandó fülzúgásnak (tinnitus) sokféle oka lehet, beleértve az előrehaladott halláscsökkenést is. Ha fülzúgásod már több napig tart, és nem lüktet, az lehet a halláscsökkenés tünete is.

3. Hangos TV

Ha mindig Te vagy az, aki arról panaszkodik, hogy alig lehet hallani a TV-t, vagy a barátok és a család gyakran jegyzi meg, hogy túl hangosan beszélsz, akkor bizony itt az ideje, hogy megvizsgáltasd a hallásodat.

4. Egyre rosszabbul érzed magad zsúfolt helyiségekben

Gyakran keresel kifogásokat, hogy kihagyj egy összejövetelt, vagy korán otthagyod azt, mert úgy érzed, egyre megterhelőbb részt venni a társalgásban? Ha csak nehezen érted meg a beszélőt, zajos környezetben, vagy ha háttal áll neked, itt az ideje, hogy megtedd az első lépést hallásod egészségének visszaszerzéséért.

Lépj túl a tagadás fázisán, és vágj bele – van segítség!

Keress fel egy olyan hallásgondozót, aki segíthet halláscsökkenésed ellenére teljes és izgalmas életet élni. Keress egy tapasztalt szakembert, aki alaposan felméri hallásállapotodat és akivel közösen megtalálhatod a neked optimális megoldást.
Keresd fel halláscentrumunkat, ahol a hallókészülékek és kiegészítők széles választékában megtalálhathatod a hozzád illő stílusú és fejlettségű eszközöket.

Ingyenesen hívható telefonszám: 06 (80) 62-00-62

Írj nekünk!

Szeretnél naprakész híreket kapni a hallás világából? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!