A halláscsökkenés típusai

Mindig fontos megállapítani a halláskárosodás kezelésének megkezdése előtt, hogy milyen típusú és fokú hallássérüléssel állunk szemben. Csak így lehet meghatározni, milyen hallókészülék jelentheti a megoldást számunkra.

Idegi, kevert és vezetéses halláscsökkenés

A hang a külső környezetből hosszú és bonyolult utat tesz meg az agyunk hallóközpontjáig. Az út során rengeteg apró szerv, sejt és idegrost segíti továbbjutni a rezgéseket, és attól függően, hogy a fül melyik részét érinti a károsodás, megkülönböztetünk idegi, kevert és vezetéses halláscsökkenést.

Vezetéses halláscsökkenés

A vezetéses halláscsökkenés mechanikai jellegű. Ez azt jelenti, hogy valami – fizikai állapot vagy betegség – megszakítja a hang útját a külső hallójáratban vagy a középfülben, így nem jut el a belső fülig, hogy a szőrsejtek továbbítsák elektromos impulzusokként a hallóközpontba.

Te tudod, milyen típusú hallássérülésed van?

Forrás: Pinterst

Gyakran előfordul, hogy a vezetéses halláscsökkenés oka azonosítható és kezelhető orvosi beavatkozással, kezeléssel. Ebben az esetben hallásunk részlegesen vagy teljesen megjavulhat. A hallókészülék pedig korrigálja a fennmaradó veszteséget. Vezetéses halláscsökkenésnél a beszédértés szinte mindig javul, ha a hangerőt megemeljük, így az érintettek nem küszködnek olyan mértékben megértési problémákkal hallókészülék viselésekor, mint az idegi hallásveszteséggel élők.

Mi okozhat vezetéses halláscsökkenést?

A vezetéses halláscsökkenés néha olyan banális és könnyen kezelhető okok miatt alakul ki, mint hogy fülünk eltömődik fülzsírral, vagy valamilyen tárgy kerül a hallójáratba, amit el kell távolítani. Ezen kívül a leggyakoribb okok a következők:

 • folyadék van a középfülben megfázás vagy allergia követeztében
 • folyadék van a középfülben az Eustach-kürt rossz működése miatt
 • fülfertőzés
 • átszakadt dobhártya
 • fülrészek (pl. hallócsontocskák) deformációja
 • fülsérülések
 • otoszklerózis
 • tumor
Idegi halláscsökkenés

A halláskárosultak túlnyomó többségének idegi halláskárosodása van. Ez akkor fordul elő, ha a belső fülben lévő érzékeny szőrsejtek vagy a hallóideg megsérül, vagy valamilyen okból nem képes feladatának eleget tenni. Így hiába jut el a hang a hallójáraton és a középfülön át a belső fülben lévő szőrsejtekig és a hallóidegig, azok nem képesek megfelelően továbbítani a hangot a hallóközpontba.

Te tudod, milyen típusú hallássérülésed van?

Forrás: Pinterst

Az idegi halláskárosodás következtében csökken a hang intenzitása, és torzul is az általunk hallott hang. Még megfelelő hangerő erősítés mellett sem tisztul ki eléggé, ezért az idegi halláscsökkenéssel élők küzdenek a beszéd megértésével, különösen zajos környezetben.

A legtöbb idegi halláscsökkenés nem kezelhető orvosi beavatkozással, tipikusan irreverzibilis, állandó állapotnak számít. A jó hír viszont az, hogy a hallókészülék sokat javít az idegi halláscsökkenéssel élők hallásállapotán, kommunikációs segédeszközökkel kiegészítve pedig mindenki képes elégedett életet élni.

Mi okozhat idegi halláscsökkenést?

Az idegi halláscsökkenés gyakran örökölhető, ám kialakulását számos más ok is okozhatja. Ezek közül a legismertebbek:

 • öregedés,
 • fülünket károsító ototoxikus gyógyszerek,
 • betegségek: agyhártyagyulladás, kanyaró mumpsz,
 • fej és koponyasérülések,
 • belső fül deformációja.
Kevert halláscsökkenés

A kevert halláscsökkenés azt jelenti, hogy a vezetéses és idegi halláscsökkenésben is érintett a fülünk. Ebben az esetben is előfordulhat, hogy a vezetéses halláscsökkenést kezelni tudjuk, a fennmaradó hallásveszteség pedig hallkészülékkel korrigálható.

Te tudod, milyen típusú hallássérülésed van?

Forrás: Pinterst

Presbyacusis – időskori halláscsökkenés

A presbyacusis egyszerűen az életkorral összefüggő halláskárosodást jelenti.  Fokozatosan és egyenlően lép fel mind a két fülben, felismerése azért is olyan nehézkes. A legtöbb esetben olyan fülben végbemenő változások következménye, amiért a kor tehető felelőssé. Az olyan korral együtt járó betegségek, mint a szívproblémák, keringési zavarok, cukorbetegség, és a kezelésükre használt ototoxikus gyógyszerek hozzájárulnak a belső fül működésének károsodásához. Az időben megkezdett hallókészülék ellátás azonban jelentősen segít megelőzni a halláskárosodásból fakadó kommunikációs nehézségeket.

A halláscsökkenés típusai

Forrás: depositphotos

Zaj okozta halláscsökkenés

A zaj okozta halláscsökkenés tulajdonképpen idegi halláscsökkenés, ami a belső fül szőrsejtjeit érinti. Ha a szőrsejteket tartósan túl erős zaj éri, megsérülhetnek és elpusztulhatnak. Ennek következtében először fülzúgás jön létre, ami idővel maradandó halláskárosodássá fajulhat.

Ezért fontos, hogy a mai modern és zajos világban óvjuk fülünket a zajtól, akkor is, ha koncertre megyünk, és akkor is, ha otthon végzünk valamilyen tevékenységet zajos, elektromos eszközzel.