Kommunikációt segítő eszközök

Halláscsökkenéssel élőként a kommunikációs helyzetek különösen nehézzé válhatnak, még akkor is, ha a hallókészülékünk megfelelő beállításokkal és erősítéssel a fülünkben van. A hallókészüléknek is, és nekünk is vannak határaink, amiket tiszteletben kell tartanunk, azonban egy jól megválasztott, hallókészüléket kiegészítő hallássegítő eszközzel kitágíthatjuk határainkat.

Milyen helyzetek okoznak nehézséget?

Tipikusan olyan helyzetekről van szó, amikor a beszéd megértése nehézséget okoz, mert túl sok az ember, nagy a háttérzaj, messze áll a beszélő, vagy torzul a hang: például telefonálásnál, médiatartalmak nézésénél.

Kommunikációt segítő eszközök

Forrás: Wikipédia

Ez nem tűnik elsőre olyan borzalmasnak, pedig ha belegondolunk, a hétköznapok tele vannak ilyen kommunikációs helyzetekkel. Kellemetlen, amikor konferencián nem értjük, mit mond az előadó, vagy az iskolában lemaradunk, mert nem halljuk jól a tanárt. Számtalan dolgot intézünk telefonon keresztül, ami könnyedén a nap fő stresszforrásává válhat. Vagy képzeljük el, hogy nincs többé intim hangulatú éttermi családi esemény, közös ebéd a kollégákkal, és nem tudunk kikapcsolni egy film vagy videó megnézése alatt, mert minden esetben ugyanazzal a kínzó érzéssel kell megküzdenünk, hogy nem megy, mert nem értjük.

Szerencsére a technológia fejlődésének köszönhetően vannak különböző hallássegítő készülékek és más megoldások a különféle helyzetekre, nekünk csupán meg kell találnunk a számunkra megfelelőt.

Telefon tekercs

Napjainkban minden digitális hallókészülékben van telefontekercs, ami könnyebbé teszi a vezetékes telefonálást és a színházi előadások követését, amennyiben a színházban van indukciós hurok. Használatához át kell kapcsolnunk a hallókészüléket telefontekercs üzemmódba.

Kommunikációt segítő eszközök

Forrás: adcohearing.com

A telefon tekercs működése a mágneses tér használatán alapul. Ilyet találunk a telefonokban, indukciós hurok rendszerekben, ami a hallókészülék erősítője számára egy alternatív bemeneti forrást jelent. A hallókészülék erősítője, amikor érzékeli a telefonhallgató mágneses terét, nem hangosítja fel telefonálás közben a háttérzajt, így egy tisztább telefonjelet kapunk, a beszéd érthetőbbé válik.

A hurokrendszerek ugyanezen az elven működnek, a termet körbeölelő hurok belsejében alakul ki mágneses tér, amit érzékel a hallókészülék telefontekercse. Így tudjuk a színházi előadásokat, konferenciabeszélgetéseket tisztább hangminőségben élvezni.

Az FM rendszer

Az FM olyan vezeték nélküli kommunikációs technológia, ami nélkül ma már elképzelhetetlen lenne a élet. A kommunikáció nélkülözhetetlen elemévé váltak az okostelefonok, adó-vevők, bluetooth eszközök. Ezeket a technológiai újításokat remekül lehet alkalmazni hallókészülékekhez kapcsolva is.

Miért jó az FM rendszer?

Azért, mert egyetlen gombnyomással képes összekapcsolni számunkra fontos eszközöket, és a hangot egyenesen a hallókészülékbe továbbítani. Összekapcsolhatjuk a hallókészülékünket a televízióval, laptopunkkal, okostelefonunkkal, így az onnan kapott hangot tiszta, felerősített minőségben halljuk a hallókészüléken keresztül.

Ez számtalan helyzetben segítséget jelent:
  • Az előadó hangját a hátsó sorból is úgy halljuk, mintha mellettünk állna.
  • A zene sokkal igazibbá és élvezhetőbbé válik.
  • A telefonálás nem lesz rémálom többé.
  • A videó alapú médiatartalmakat tisztán érthetjük.

Egy jól kiválasztott kommunikációs hallássegítő segédeszköz jelentősen megkönnyíti a helyzetünket a hétköznapokban: könnyebbé válik az ügyintézés, a beszélgetés az emberekkel, a tanulás, a munkavégzés.

Távirányító/telefonos applikáció

Nem is olyan régen még csak a fül mögé nyúlva lehetett át állíttani a hallókészüléket egyik programról a másikra, ami sokakat zavart is, mert nem volt elég diszkrét mozdulat. Beszélgetés közben meglehetősen kényelmetlen programot váltani ilyen látványosan, ma már erre is vannak komfortosabb megoldások.

Kezelési lehetőségek

Forrás: Google

Beszerezhetünk egy kézi távirányítót, vagy letölthetünk egy applikációt a telefonunkra, ami vezeték nélkül kapcsolódik a hallókészülékünkhöz. Így feltűnés mentesen tudunk állítani hallókészülékünkön bármit:

  • programot válthatunk,
  • szabályozhatjuk a hangerősséget,
  • kereshetjük vele a hallókészülékünket,
  • ellenőrizhetjük az elemek állapotát,
  • ki és bekapcsolhatjuk hallókészülékünket.

Ne féljünk kipróbálni a hallókészülékeket kiegészítő kommunikációs segédeszközöket, nem fogjuk megbánni!