Fülzúgás

Jelenleg 300-500 ezer magyar szenved fülzúgással a Magyar Tinnitus Egyesület becslései szerint, és a nagy részük nincs tisztában azzal, hogyan tudna változtatni az állapotán. Sokan beletörődnek abba, hogy együtt kell élniük az állandó csengéssel, pedig, ha időben lépünk, a fülzúgás kellemetlen tüneteit enyhíthetjük, akár meg is szüntethetjük.

Fülzúgás

Forrás: DrJockers

Mi az a fülzúgás?

Régebben, amikor a tudomány még nem ismerte olyan jól a fülzúgást, volt az érintettek között olyan, aki kétségbeesetten kérte az orvosát, hogy vágathassa el a hallóidegeit. Annyira kétségbeesettek voltak a fejükben szűnni nem akaró, állandóan csengő, zúgó hangtól, hogy még a siketséget is bevállalták volna a csendért. A műtét után a hangok eltűntek, a zúgás azonban maradt.

A fülzúgás ugyanis nincs összefüggésben a hallással.

A fülzúgás olyan hangérzet a fülünkben vagy a fejünkben, ami külső hanginger nélkül jön létre.

Ez a hang lehet pulzáló, sistergő, sípoló, esetleg búgó, de akár kattogó is.

Hogyan jön létre?

Agyunk tele van szinapszisokkal, idegi átkapcsolási helyekkel, ahol az ingerületek eljutnak a külvilágból agyunk különböző területeire. Csak a fülünktől az agyunkban lévő hallóközpontig 15 ilyen szinapszis van, ahol kialakulhat a fülzúgás. A tudomány már bebizonyította, hogy ha egy ingerület túl erős, és hosszabb ideig is fennáll, azután is fennmaradhat az általa kiváltott érzet, ha az inger már megszűnt.

Fülzúgás

Forrás: Corbis

Ez történik a zajártalom okozta fülzúgásnál is. Túl erős hangingert kap a fülünk – például koncerten -, ami olyan erősen megrezegteti a szőrsejteket, hogy megsérülnek, akár el is törhetnek. A szőrsejtek tövében lévő szenzorok azonban ilyenkor sem kapcsolnak ki, hanem halk, állandó jelet továbbítanak az agy felé, anélkül, hogy bármilyen hangforrást érzékelnének. Így jön létre a fülcsengés.

Szerencsésebb esetben a szőrsejtek regenerálódnak, és ismét csak akkor közvetítenek hangokat az agyunk felé, ha hallanak is valamit. Ám a fülcsengés öngerjesztő folyamattá, azaz krónikussá is válhat, ami jelentősen megkeseríti a hétköznapokat. A zajártalom okozta fülzúgást különösen fontos időben kezelni, nehogy maradandó halláskárosodássá fokozódjon.

Mi állhat még a fülzúgás mögött?

Sokan tévesen betegségként tartják számon a fülzúgást, holott valójában valaminek a tüneteként jelenik meg. Ezért fontos, hogy a kezelés meghatározása előtt sor kerüljön egy alapos, teljes körű kivizsgálásra, hogy kiderüljön, minek a következménye a fülzúgás.

A szubjektív tinnitus (mások számára nem érzékelhető zúgás a fülben) mögött rengeteg kiváltó ok lehet:

 • fülbetegségek (füldugulás, fülkürthurut, középfülgyulladás, otosclerosis, Meniere betegség, zajkárosodás)
 • koponya-és agysérülések,
 • központi idegrendszer problémái,
 • cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák,
 • keringési zavarok, magas vérnyomás,
 • nyak és a gerinc betegségei,
 • egyes gyógyszerek,
 • túlzott alkohol, kávé és nikotinfogyasztás,
 • fogászati és álkapocsproblémák,
 • stressz, depresszió, szorongás.

Láthatóan sok lehetőséget kell kizárni, így ne lepődjünk meg, ha fül-orr-gégész szakorvosunk és az audiológusunk több vizsgálatot is elvégez vagy kéri tőlünk korábbi vizsgálatok eredményeit. Általában a következő vizsgálatokra lehet szükségég:

 • a fül-orr-gégészeti vizsgálat,
 • a kiterjesztett audiológiai vizsgálat,
 • a nyaki erek állapotának vizsgálata
 • az agy CT, illetve MRT vizsgálata,
 • illetve egyéb – neurológiai, belgyógyászati, pszichiátriai, reumatológiai, ortopédiai- szakorvosi vizsgálatok.

A terápia függ attól, hogy mi okozza a fülzúgást, és mióta része a mindennapjainknak. Ettől függően különféle, kombinált kezeléseket kaphatunk, melynek részei a gyógyszerek, a relaxációs gyakorlatok és a technikai eszközök.

Gyógyszeres kezelések

Az eredményektől függően kaphatunk értágító, keringésszabályozó gyógyszereket és a hangulatjavító, feszültségoldó készítményeket is. Ezek mellett fontos, hogy az immunrendszerünket erősítsük, és alacsonyan tartsuk a stresszt a szervezetünkben. Ebben segítenek a vitaminok, például a C-vitamin, E-vitamin, cink, szelén vagy a béta-karotin.

Fontos a nyugalom és a belső csend

Mivel a fülzúgás az agyunkban jön létre, ezért kulcsfontosságú, hogy az agy feszültségét csökkentsük. Ezt relaxációs gyakorlatokkal és technikai eszközökkel is elérhetjük.

Fülzúgás

Forrás: DrJockers

Érdemes elsajátítanunk az autogén tréninget, az agykontrollt, de nagy segítség lehet a hangterápia vagy a zeneterápia is.

Tévhit, hogy a csend segít!

Mivel egy hangtól szenvedünk, azt hihetjük, hogy jobban fogjuk érezni magunkat, ha a környezetünket elcsendesítjük. Ez azonban éppen ellenkezőleg, felerősíti a fejünkben hallott hangot. Inkább tereljük el a figyelmünket róla, nyomjuk el a fülzúgásunkat valamilyen háttérzajjal: hallgassunk zenét, menjen a háttérben a TV miközben tevékenykedünk.

A fülzúgást csökkentő készülékek is hatékonyak

noiserek pici, fülbe vagy fül mögé helyezhető készülékek, amelyek az agy számára kellemes hangot hallatnak. Ez segíti elfelejteni az agyunknak a tinnitust. Ez a készülék nem zavarja a hallást, és alvás közben is viselhető, így segít, hogy kipihenten keljünk fel reggel.

Fülzúgás

Forrás: HAC

Léteznek többprogramos kombikészülékek is, amelyek a fülzúgást és a halláscsökkenést is képesek egyszerre kezelni, így hallássérültként is használhatjuk ezeket a készülékeket a fülzúgás kezelésére.

Hasznos segítség még az egyes készülékekben és telefonokban fellelhető Tinnitus program, amely bekapcsolásával relaxáló, nyugtató hangterápiában lehet részünk, ami segít a hétköznapi stressz feloldásában is.