Most derült ki, hogy szükségessé vált a hallókészülék? Vagy még csak gyanakszik?

Segítünk!

Egzisztenciális válság. A társas kapcsolatok meglazulása. Bizonytalanság. Stressz. Kommunikációs nehézségek. Befelé fordulás. Ez jellemzi azokat a nagyothalló ügyfeleinket, akik betérnek hozzánk segítséget kérni. A nagyothallás jelentősen képes rontani az életminőséget, ha nem tesznek ellene semmit. A tapasztalatunk ráadásul azt mutatja, hogy az érintettek meglehetősen későn kerülnek hozzánk, gyakran évek telnek el, mire valaki felismeri a figyelmeztető jeleket és elfogadja, hogy talán a hallókészülék lesz jobb hallás felé visszavezető első lépés.

 HALLÓKÉSZÜLÉKEK

Hallásvizsgálat előtt

Van néhány tényező, ami befolyásolhatja, hogy hallásvizsgálat eredménye megbízható legyen, azonban, ha tudjuk, mire kell figyelnünk, elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

HALLÓKÉSZÜLÉKEK

Hallókészülék típusok

 Mivel minden ember hallásszükségletei egyediek, különböző méretű, stílusban és technológiai fejlettséggel rendelkező készülékek képesek azokat kiszolgálni.

HALLÓKÉSZÜLÉKEK

A hallókészülékek illesztése

A hallókészülék illesztése komplex folyamat, nem egyszerűen annyiból áll, hogy a szakember az előzetesen kiválasztott eszközt üzembe helyezi. Az illesztés sikerén múlik, hogy az eszköz megfelelően szolgálja-e majd tulajdonosát az évek során.

HALLÓKÉSZÜLÉKEK

Hallásjavító eszközök

A hallásjavító készülék minden hangot egyenletesen erősít, nem szükséges a hallásunkhoz beállítani. Megjelenésükben hasonlóak a hallókészülékekhez, nem kíván meg egyedi illesztéket, hanem univerzális, minden fülbe illő szilikon füldugóval van ellátva.

HALLÓKÉSZÜLÉKEK

Kiegészítők

Halláscsökkenéssel élőként a kommunikációs helyzetek különösen nehézzé válhatnak, még akkor is, ha a hallókészülékünk megfelelő beállításokkal és erősítéssel a fülünkben van. Egy jól megválasztott, hallókészüléket kiegészítő hallássegítő eszközzel kitágíthatjuk határainkat.

HALLÓKÉSZÜLÉKEK

Tisztítás és gondozás

A megfelelő hallókészülék kiválasztása után arról is gondoskodnunk kell, hogy az minél tovább segítő társunk maradjon. Ennek érdekében napi odafigyeléssel sokat tehetünk.

Gyakran feltett kérdések

Össze szedtük azokat a kérdéseket, melyekkel leggyakrabban fordulnak hozzánk ügyfeleink…Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit incididunt ut labore et dolore magna aliqua enim.

Melyek a nagyothallás figyelmeztető jelei?

A figyelmeztető tünetek sokszor banálisak és fokozatosan, szinte észrevétlenül alakulnak ki, éppen ezért nehezen felismerhetőek.

Általában a környezet az, aki előbb észreveszi ezeket a gyakran idegesítő jelenségeket a szerettükön:

 • Bömböltetik a tévét vagy a zenét.

 • Gyakran visszakérdeznek.

 • Kerülik a telefonálást.

 • Visszahúzódnak a társas összejövetelekkor.

 • Gyakoriak a félreértések, abból fakadó konfliktusok.

 • Kerülik a zajos helyeket, és az ott megtartott programokat.

Ezen túl azonban van még egy erős ok, amiért túl későn kérnek az érintettek segítséget: nehéz felvállalni, hogy látszódni fog a hallókészülék a fülükben. Pedig nem győzzük hangsúlyozni, mennyi mindentől kímélhet meg egy jó nagyothalló készülék.

Itt van néhány tény arról, hogy milyen következményekkel jár a kezeletlen nagyothallás:

 • Napi szintű stressz és frusztráció a nehéz kommunikáció miatt.

 • A kezeletlen nagyothallás a rengeteg stressz és kudarcélmények miatt depresszióhoz vezethet.

 • Csökkennek a lehetőségeik a munkaerőpiacon.

 • Kevesebb fizetés hallókészülék nélkül, mint vele.

 • Elszigetelődés a családtól, és elmagányosodás.

 • Beszűkülő gondolkodásmód és demencia.

A jó hír viszont az, hogy egy megfelelően, gondosan kiválasztott hallókészülék segítségével ezek a baljós jövőképek elkerülhetőek, és aktív, tartalmas, stresszmentesebb élet várható.

Milyen egy jó hallókészülék?

Kollégáink egyöntetűen úgy gondolják, egy jó hallókészülék segít visszanyerni az irányítást a saját életünk felett! Egy nagyothalló készülék attól lesz a kliensünk számára „a” legjobb hallókészülék, hogy a lehető legtöbb szempontból teljesíti az elvárásait.

Illeszkedik az életviteléhez.

Mivel mindenki más életvitelt folytat, ezért meg kell vizsgálni azt is, hogy a hallókészülék képes-e azt kiszolgálni. Például, ha az ügyfél gyakran úszik és sokat sportol, akkor egy magasabb vízálló képességű típusra lesz szüksége. Ha munkájából adódóan sokat tárgyal, akkor olyan hallókészülék lesz ideális számára, amelyik olyan algoritmussal és kiegészítőkkel dolgozik, amivel a tulajdonosa a lehető legjobban helyt tud állni egy sokemberes szituációban.

Hallókészülék az életvitelhez

Megfelelően erősíti a hangokat.

Hallókészüléket legalább 6 évre választunk, hiszen ennyi a hallókészülék kihordási ideje, ennyi idő után igényelhet az ügyfél támogatás mellett újat. Éppen ezért fontos, hogy olyan modellt válasszunk magunknak, ami megfelel a hallássérülésünk fokának és típusának. Az sem árt, ha van lehetőség az évek alatt további hangerősítésre, ugyanis a fül hozzászokik az újszerű hangokhoz, így idővel tovább lehet erősíteni rajta, valamint egy esetleges, hirtelen hallásromlás esetén is jól jön az ügyfélnek, ha tovább tudja használni a hallókészülékét.

Kellemes a hangzása.

Minden hallókészülék hangzása más egy kicsit, és teljesen egyénfüggő, hogy ki melyiket éli meg kellemesnek. Fontos, hogy olyan hallókészülékre essen a választás, amivel jól esik hallani a hangokat, mert különben nem fogja az ügyfél használni.

Megkönnyíti  a nehéz kommunikációs helyzeteket.

Hallani és érteni a beszédet nem ugyanaz. Erősíteni minden hallókészülék tud, az már modellenként eltérő, hogy melyik milyen algoritmusokkal képes dolgozni, hogy megkönnyítse a beszéd megértését a legkörülményesebb helyzetben is:

 • kiemelje a számunkra fontos hangokat nagy társaságban,

 • kiszűrje a háttérzajt,

 • közelebb hozza a távoli hangokat,

 • vagy érthetővé tegye a telefon hangját.

Mindenkinél egyéni, hogy milyen könnyítések jelentenek segítséget a különböző környezetekben, ezért fontos, hogy több hallókészülék is kerüljön a fülre, hogy mindenki maga kitapasztalja, melyik a számára megfelelő.

Kompatibilis más eszközökkel.

Azaz a telefonnal és egyéb hallókészüléket kiegésztő kommunikációs segédeszközökkel, amiről tudjuk, hogy az ügyfél szeretne élni a jövőben. Legyen az adó-vevő, mikrofon, vagy a telefonon lévő applikáció a hallókészülékhez.

Ezek az eszközök azért olyan fontosak, mert képesek azokat a hangokat elérhetővé tenni, amit a hallókészülék már nem.

Ebből is látszik, hogy a legjobb hallókészülék megtalálása nem egyszerű feladat. Ám lehet, hogy az odavezető út kissé rögös, időigényes és türelmet igényel, de megéri végigjárni, mert jelentősen megkönnyíti a hétköznapokat!

Mi segítünk, végigvezetjük ezen a kalandos úton!

Az első és legfontosabb lépés: a hallásvizsgálat

A hallókészülék beszerzése nem kezdődhet meg egy átfogó, teljeskörű hallásvizsgálat nélkül! Ezekből derül ki ugyanis, hogy milyen típusú, milyen fokú hallássérülésről van szó, és csak ez alapján tudunk felajánlani próbahordásra olyan hallókészüléket, ami megfelel az ügyfél hallásgörbéjéhez!

Nálunk a hallásvizsgálat gyors, fájdalommentes, vásárlási kötelezettségektől mentes, és teljesen ingyenes!

A vizsgálat során sor kerül:

 • fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálatra,

 • tympanometria vizsgálatra,

 • stepedius-reflex vizsgálatra,

 • tisztahang audiometriára,

 • kellemetlenségi küszöbvizsgálatra tiszta hanggal,

 • és beszédaudiometriára.

Ezek alapján kiderül, hogy vezetéses, idegi vagy kombinált halláscsökkenése van-e a kliensnek, és hogy a halláscsökkenés foka enyhe, közepes vagy súlyos-e. Ennek megfelelően javaslunk hallókészüléket kipróbálásra, illetve szükség szerint hozzá való fülillesztéket.

Az első beállítás és próbahordás

A hallókészülék első beállítása is igénybe vesz pár percet, hiszen fontos, hogy a visszajelzések alapján módosítsunk a hallókészülék programján! Feltehetünk kérdéseket a hallásélménnyel kapcsolatban, és megkérhetjük a klienseket arra, hogy sétáljanak kicsit a folyosón vagy az utcán, és számoljanak be az ott szerzett tapasztalatokról.

Az első beállítás után vásárlási kötelezettségektől mentesen és ingyenesen haza lehet vinni a hallókészüléket 15 napra próbahordásra.

Adunk tanácsokat arra vonatkozóan, hogy mire számíthat a kliens, mennyi ideig használja a hallókészüléket, és alapvető karbantartási ismereteket is átadunk. A próbahordás alatt tetszés szerint vissza lehet jönni további módosításokat kérni a hallókészülék beállításain. Mindig biztatjuk a klienseinket, hogy észrevételeiket jegyezzék fel, vezessenek naplót, hogy minél valósághűbben át tudják adni azokat nekünk!

Ha a hallókészülék nem nyeri el a kliens tetszését a próbahordás letelte után, akkor sincs semmi probléma! Ajánlunk egy másik hallókészüléket egy újabb próbahordásra!

Gyerekekre is fel vagyunk készülve!

Nálunk nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek hallása is jó kezekben lesz! A hallásvizsgálat gyerekeknek kicsit másképpen zajlik, mint a felnőtteknél, hiszen bizonyos kor alatt még nem tudnak szubjektíven visszajelezni a hallásvizsgálat során, hogy hallották-e a hangot vagy nem.

Emiatt nálunk több objektív hallásvizsgálat is elérhető, amivel fel tudjuk mérni a hozzánk érkező gyermekek hallásállapotát anélkül is, hogy aktívan részt vennének benne.

Mikor érdemes elhozni hozzánk a gyermeket?

Minél előbb érdemes sort keríteni hallásvizsgálatra! Különösen a gyermekekre igaz ez, hiszen, ha nem kapnak időben hallókészülék ellátást, az a beszédfejlődés csúszásával és elmaradásával is járhat!

Minél előbb derül ki ugyanis a gyermeknél, hogy hallásprobléma áll fenn, és kap hallásjavító eszközt, annál jobb esélyei vannak a beszéd megtanulására és az önálló életre.

Ha az alábbi jeleket tapasztaljuk, haladéktalanul foglaljon időpontot hozzánk!

 • A gyermek nem fordul a hangok felé, nem keresi azt, honnan érkezhet

 • Szokatlan a gyermek hangszíne, ritmusa, hangmagassága.

 • Észrevehető, hogy nagyon támaszkodik a látására.

 • Társaságban agresszív, vagy nehezen kapcsolódik be, visszahúzódik, magában játszik.

 • A zenét, mesét hangosan hallgatja.

 • Csak arra figyel fel, ha hangosabban szólunk hozzá.

 • A kicsi beszéde nehezen indul be, pösze, rosszul teljesít olvasásban, írásban.

 • Romlik a teljesítménye az iskolában.

A hallásvizsgálat gyerekeknek teljesen fájdalommentes, és nem jár semmilyen kellemetlenséggel a gyermekre nézve!

Hallókészülék fajtái – ezek közül válogathat!

Tudjuk, hogy a hallókészülék ellátás sikeressége a hallókészülék kinézetén is múlik, hiszen van, aki a diszkrétebb darabokat, míg mások a színesebb, dizájnosabb darabokat részesítik előnyben. Szerencsére a hallókészülék fajtái sokfélék, így biztosan mindenki megtalálja nálunk a maga számítását!

Hallókészülék típusok

Fül mögötti hallókészülékek

A fül mögötti hallókészülékek az elsők, amelyek eszükbe jutnak az embereknek, ha a hallókészülék fajtái kerülnek szóba. Ez a legelterjedtebb és leggyakoribb forma a hallókészülék piacon.

Ezek a hallókészülékek elbújnak a fül karimái mögött, és szinte észrevehetetlenek, ha még haj is körbeveszi őket. A hangot a csővel összekötött illesztéken keresztül továbbítják a fülbe, és az enyhétől a hallásmaradványos hallásvesztésig képesek segíteni a hallás visszaadásában. Méretük az egészen picitől a nagyobbig változik, attól függően, hogy a kliens hallásgörbéjéhez mekkora technológiára van szükség, hiszen azt a gépház rejti magába.

Hallójárati készülékek

A hallójárati készülékek szinte láthatatlanok, mert megbújnak a hallójáratban. A készülék házát pontosan a hallójárat formájára készítjük, és az enyhétől a közepes halláscsökkenésig tud segíteni.

Személyre szabható dizájn

A hallókészülék fajtái rendkívül nagy változáson estek át megjelenésükben azóta, amióta először megjelentek. Az első hallókészülékek még hatalmasak és bumfordiak voltak, ma már egészen picik és dizájnosak. Ez lehetővé teszi, hogy mindenki a stílusához, életviteléhez és személyiségéhez választhasson hallókészüléket.

A haj és bőr színeit hordozó készülékek tökéletes megoldást jelenthetnek azoknak, akik inkább elrejtenék a halláscsökkenésük meglétét a kíváncsi szemek elől.  De bőven van választék azok számára is, akik inkább a stílusukhoz igazítanák a hallókészülékeik színét, mint a szemüvegesek a szemüvegükét. Rengeteg vidám színből és dizájnból válogathatnak!

Forradalmi típus a hallókészülék fajtái között: a szemüvegszáras hallókészülék

A hagyományos hallókészülékek nem mindenkinek jelentenek ideális megoldást. Az okok sokfélék és érthetőek: van, aki

 • nem szeret szemüveg mellett hallókészüléket hordani,

 • nem tudja elviselni a hallókészüléket a fülében,

 • számára zavaró a hallókészülék láthatósága,

 • részére nem a hagyományos hallókészülék a megfelelő,

 • valamilyen okból nem hordhat hallókészüléket.

Nekik jelenthet megoldást a szemüvegszáras hallókészülék, amennyiben kevert, vezetéses, vagy csontvezetéses halláscsökkenés áll fenn náluk!

Egyszerű és okos dizájn

A hallókészülék technológia ebben az esetben a szemüveg szárába van bezárva, így gyakorlatilag láthatatlanná válik a környezet számára a nagyothallás megléte.

A legtöbb esetben a már meglévő szemüvegekhez is hozzá tudjuk illeszteni a speciális hallókészülék szemüveg szárat, de akár egy új, Tommy Hilfiger szemüvegkeretet is lehet választani a készletünkből.

Fülzúgás is társul a halláscsökkenés mellé? Tudunk rá megoldást!

Nem ritka, hogy ügyfeleink a halláscsökkenés mellett fülzúgás panaszokkal is együtt élnek. Jól tudjuk, milyen idegőrlő az állandó súgás-búgás, így mindig komolyan vesszük a fülzúgás kezelését, enyhítését.

Mivel a fülzúgás a csendes órákban a legaktívabb, ezért a nagyothalló ügyfeleknél már az is jelentős javulást hoz, ha hallókészülék kerül a fülükre, hiszen a csendesebb hangkörnyezetet felváltja a hangokkal teli, élénk hangkörnyezet. Ez kevesebb teret enged a fülzúgás romboló munkájának. Ugyanakkor az esti órákban, amikor a hallókészülék kikerül a fülből, és napközben, ha csendesebb környezetben van az ügyfél, a fülzúgás újra felerősödik.

Ezért törekednünk arra, hogy a csendes időszakokban is eltereljük róla a figyelmet.

Ehhez nem lesz szükség új eszközre, hanem olyan hallókészülék modellt fogunk ajánlani, ami megfelel az ügyfél hallásállapotának, és van benne zajgenerátor is. Ez a zajgenerátor mesterséges, többnyire fehér zajjal kooperáló dallamot játszik le, ami elfedi a fülzúgás kellemetlen hangját.

Irányítható és okoseszköz is

A zajgenerátort saját kezűleg is el lehet indítani, amikor az ügyfél szükségét érzi, de vannak olyan készülékek is, amelyekben a zajgenerátor magától szabályozza a dallam lejátszásának idejét és erősségét a környezeti feltételektől függően. Automatikusan elhalkul vagy kikapcsol, ha a környezet kellően hangos, és felerősödik, ha túl nagy a csend.

A zajgenerátor nemcsak tehermentesíti, hanem tréningezi is az agyat a fülzúgás figyelmen kívül hagyására.

Bizonyos típusú fülzúgásnál a zajgenerátor csökkentheti is a fülzúgás intenzitását, vagy akár meg is szüntetheti azt. A lejátszott dallam ugyanis megtanítja az agynak azt, hogy akkor is hagyja figyelmen kívül a fülzúgást, ha a zajgenerátort nem használjuk.

A fülzúgásra önmagában is van megoldásunk!

Természetesen a fülzúgás kezelhető önmagában is, ha halláscsökkenés nincsen. Ekkor olyan készüléket adunk a hozzánk forduló kliensnek, amelyik csak zajgenerátorként funkcionál.

Nálunk minden audiológus ügyfélközpontú!

Audiológus kollégáink tisztában vannak azzal, mennyire nehéz szembesülni a halláscsökkenés diagnózisával, elfogadni azt, és nyíltan beszélni az ezzel kapcsolatos kellemetlen tapasztalatokról. Ugyancsak nehéz megfogalmazni a hozzánk fordulóknak azt is, hogyan érzékelik a hangokat, hiszen egy újfajta megtapasztalásról van szó, amit meg kell tanulniuk értelmezni. Ugyancsak nehéz megtanulni az új hangok értelmezését, hiszen az egész hallókészülék keresés és beállítás másról sem szól, mint a sorozatos új tapasztalatok befogadásáról.

Ezért fontos számunkra, hogy a nálunk dolgozó audiológus kollégák nagy hangsúlyt fektessenek az őszinte kommunikációra alapuló bizalmas kapcsolat kiépítésére köztük és az ügyfél között.

Ez szükséges ahhoz, hogy az ügyfelek megtalálják a számukra legideálisabb hallókészüléket, és hogy azt a lehető legjobban tudják beállítani.

Az őszinte kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy ügyfeleink

 • hallókészülék beállításai jól sikerüljenek,

 • jó hallókészüléket válasszanak,

 • könnyebben menjen számukra a hallókészülék megszokása,

 • szeressék, és tényleg viseljék is a hallókészüléket.

A hallásgondozás egy élethosszig tartó történet

Szerintünk egy jó audiológus úgy gondolkodik, hogy a hallásgondozás nem fejeződik be a hallókészülék megvásárlásával, sőt, akkor kezdődik el csak igazán! Hiszen, ha már van egy hallókészülék a kliens fülén, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy a hallókészülék beállításai mindig igazodjanak a kliens hallásgörbéjéhez és változó életkörülményeihez, igényeihez. Ez állandó utánkövetést, kapcsolattartást és ellenőrző hallásvizsgálatot igényel.

Az audiológus gondoskodik arról is, hogy a hallókészülék megfelelően tudjon működni. Ellát hallókészülék karbantartásával és tisztításával kapcsolatos tanácsokkal és eszközökkel. Kicseréli az elöregedett alkatrészeket – például az illesztéket és a csövet -, és intézi a szervízelést.

Precizitás. Bizalom. Türelem.

Ezek a mi vezérmottóink, ha hallásgondozásról van szó.

Bízza Ön is ránk a hallását!