A halláscsökkenés okai

A tudomány még mindig elszántan kutatja, mi állhat a halláscsökkenés kialakulása mögött. Noha az esetek bizonyos részében meg tudjuk mondani, mitől lett halláscsökkenésünk, az esetek nagyobb részében csak találgatni tudunk.  Sok még a fehér folt a halláskárosodás okainak térképén, de vannak jól körülrajzolt, jól felismerhető okok is.

Genetikai okok

Vannak esetek, amikor a genetika örökségünk az oka annak, hogy hallássérülten születünk, vagy életünk során azzá válhatunk. Megkülönböztetünk szindrómás, illetve nem szindrómás genetikai halláskárosodást. A nem szindrómás halláskárosodás csak a hallást érinti, nem okoz más egészségügyi problémát. Jelenleg 65 génről tudunk, amelyek lehetnek nem szindrómás halláscsökkenés okai.

A halláscsökkenés okai

Forrás: Pinterest

A szindrómás genetikai hallássérülés azt jelenti, hogy valamilyen fejlődési rendellenesség, betegség velejárójaként a hallássérülés is megjelenik vagy a kezdetektől, vagy az idő előrehaladtával. Csaknem 400 ilyen szindrómáról tudunk, ezek közül néhány:

  • Waardenburg-szindróma,
  • Branchiootorenalis szindróma,
  • Stickler-szindróma,
  • Pendred szindróma,
  • Usher szindróma,
  • Alport-szindróma,
  • Down szindróma.
Korral összefüggő okok

A korral járó halláscsökkenés – presbyacusis – a hallás fokozatos elvesztésével jár, ami az időskori egészségi állapot változások következménye. Bizonyos betegségek növelik a halláskárosodás kialakulását, rontják a fül finom részeinek működési képességét.

Hallásvédelem

Forrás: MTI

Ahhoz, hogy fülünk jól működjön, és a hangot elszállítsa a külső környezetből agyunk hallóközpontjáig, jó véráramlásra, sok oxigénre van szükség. A korral megjelenő szívproblémák, keringési zavarok, cukorbetegség, vérnyomás problémák következtében a vérkeringésünk nem képes megfelelő oxigénellátással támogatni fülünk munkáját.

Zaj mint ok

A zaj okozta halláskárosodást a túl hangos, vagy a túl sokáig tartó zaj hatása okozza. A folyamatos napi szintű zaj – mint a közlekedési forgalom, hangos zene, építési munkálatok –  nem tesz jót fülünknek. A zaj károsítja a belső fül szőrsejtjeit, és idővel fülzúgást majd maradandó halláskárosodást okoz.

Modern világunkban a fiatal korosztály hallása van kitéve a legtöbb zajnak, köszönhetően a fülhallgatóknak, hangos zenének, fesztiváloknak. Közülük kerül ki a legtöbb zajártalom okozta halláscsökkenéssel élő eset, pedig a zaj okozta halláskárosodás megelőzhető lenne füldugók és fülvédők következetes használatával.

Betegséggel összefüggő okok

Számos betegség és rendellenesség létezik, ami hozzájárul a halláskárosodás kialakulásához. Ilyen például az otoszklerózis, ami a középfülben lévő hallócsontocskák mozgását akadályozza meg. Ha az üllő, kalapács és kengyel nem tudja elvégezni azt a mozgássorozatot, amivel a hangot továbbítja a belső fül felé, vezetéses halláskárosodás alakul ki. Az otoszklerózist általában műtéti beavatkozással orvosolni lehet.

Hallásvédelem

Forrás: hallastarsasag.hu

A Meniére-betegség oka ismeretlen, de halláskárosodást, szédülést és fülcsengést okoz. Az agyhártyagyulladás, kanyaró, mumpsz, anyagcsere zavarok szintén okozhatnak hallássérülést.

Ototoxikus gyógyszerek

Számos gyógyszer létezik, amelyek maradandó halláskárosodást okoznak. Ezek általában aminoglikozid antibiotikumok, aszpirin, és nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Általában nagy mennyiségű ilyen típusú gyógyszert kell szednünk ahhoz, hogy halláskárosodást okozzon, de érdemes megkérdeznünk kezelőorvosunkat minden felírt gyógyszer esetében, hogy az lehet-e káros hatással a hallásunkra.

A halláscsökkenés okai

Forrás: Pharmindex Online

Fejsérülések, daganatok

A halláskárosodás oka lehet tumor is a fülünkben, például akusztikus neurinoma. Ekkor a daganat a VIII-as, hallásért és egyensúlyozásért felelős agyidegen alakul ki, amit sebészetileg, műtéti úton távolítanak el. Számos tünetet okozhat, amelyek az egyre nagyobb teret elfoglaló daganat környezetének nyomás alá kerülése miatt alakulnak ki. Idegi halláskárosodást, fülzúgást, fülfájást, egyensúlyzavarokat, ízérzészavarokat okoz. A daganat eltávolításával a hallás helyreállítható.

A halláscsökkenés okai

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Óvnunk kell fejünket a sérülésektől, hiszen egy rossz becsapódás károsíthatja a belső fül szerkezetét, ami átmeneti vagy állandó halláskárosodást okozhat.