Csak semmi petárda! – így óvd a hallásod Szilveszterkor

Kis hazánk kiemelkedően aktív petárdák és tűzijátékok durrogtatásában. Elég csak az augusztus 20-i tűzijáték varázsolta csinnadrattára gondolni, de egy esküvőn vagy születésnapi bulin is gyakori a petárdák durrogtatása. Nem lesz ez másképpen Szilveszterkor sem, pedig nem ártana kicsit óvatosan bánni a rakétákkal és a petárdákkal.

Azon túl, hogy a kutyás gazdák sem szeretik, ha durrogtatnak a szomszédok, elvégre ki viselné jól, hogy négylábú kedvence az ágy alatt nyüszít a félelemtől, komoly sérülést okozhat a túl korán, még az eldobás előtt felrobbanó petárda is. Az új év első napját gyakran kezdik az ügyeleten a bulizók ebből fakadó sérülés miatt.

Könnyű legyinteni ezekre, mondván, hogy velünk nem történik meg ilyen, mert óvatosak vagyunk, de

elfeledkezünk arról, hogy pusztán a petárdák durrogtatásával komoly, maradandó károsodást tudunk okozni egy fontos szervünknek: a fülünknek.

Csak semmi petárda! – így óvd a hallásod Szilveszterkor

Forrás: Pexels

Várhelyi Krisztina, az Otonet Halláspontok audiológusa is felhívja a figyelmet arra, hogy bánjunk óvatosan a petárdák használatával:

,,Már a közelünkben felrobbanó petárda is okozhat zajártalmat, olyan magas a hangereje. A robbanások következtében gyakran fekszünk le fülcsengéssel, amit jobb esetben sikerül kialudnunk, de ha nem, ez tartóssá válhat, halláscsökkenéshez is vezethet.”

Csak semmi petárda! – így óvd a hallásod Szilveszterkor

Forrás: Pexels

Fülünk úgy van kitalálva, hogy védje magát a túl nagy zajtól. A dobüreg hátsó falán fut egy nagyon pici izom a legbelső hallócsont, a kengyel (stapes) nyakához, amit stapedius izomnak hívunk.

A stapedius izmot a túl nagy – kb. 90 dB-nyi – hang aktiválja, amitől összehúzódik, ezáltal csökkenti a hangvezetést és megvédi a belső fület a zajártalomtól, ugyanis körülbelül 20 dB-nyi hangcsillapító hatása is van.

Fokozott és tartós inger esetén azonban a reflex elfárad, és nem képes ellátni maximálisan a feladatát, így a belső fül védelmét sem, ami fülcsengéshez, tompa halláshoz vezethet.

Jobb esetben ezt másnapra kialusszuk, ám előfordul, hogy ez tartós állapottá válik. Várhelyi Krisztina arra biztat mindenkit, hogy ha másnap reggel nem tapasztalunk javulást, 72 órán belül keressük fel a szakrendelést, mert akkor még kezeléssel enyhíthetők a tünetek.

A petárda az, ami igazán veszélyes

Nem is a tűzijátékok miatt kell igazán aggódnunk, hanem a petárdák miatt, amit sajnos sokan felelőtlenül, nem átgondoltan használnak. Gyakran dobják sínek közé, emberek közé, így ünnepekkor gyakran váratlan helyeken robbanhat egy-egy darab.

Csak semmi petárda! – így óvd a hallásod Szilveszterkor

Forrás: Pexels

,,Szívem szerint azt javasolnám mindenkinek, hogy ne petárdázzon, mert komoly következményei lehetnek. A fülcsengés és a halláscsökkenés olyan tünet, amit szinte mindenki rögtön tapasztal a nagy zaj után, de ezek általában időlegesek. Ám az állandó kitettség miatti halláskárosodásra például nincs gyógymód.”

És hogy mit tehetünk hallásunk érdekében, ha mégsem szeretnénk lemondani a petárdázásról?

  • Ne használjunk sok petárdát.
  • Ne zárt térben petárdázzunk.
  • Használjunk füldugót.

Ha hallókészüléket viselünk, akkor bizonyosodjunk meg róla még az ünnepek előtt, hogy van benne zajvédelmi program. Konzultáljunk erről az audiológusunkkal, annak köszönhetően ugyanis bizonyos hangerősség felett a készülék egyszerűen nem engedi be a hangokat.

Míg a digitális készülékek többsége erre képes, az analóg készülékek még nem, így ha úgy érezzük, hogy túl nagy a zaj, manuálisan vegyük lejjebb a hangerőt.

Házibuli esetén érdemes odafigyelni a hangos zenére is. Ne álljunk hangfal mellé, tartsuk be a maximális hangerősséget – ezt a telefon jelzi is, ha azon hallgatunk zenét.