Lakodalom, esküvő és a hangok, amiket elnyom a mulatozás zaja

A házasságkötés az élet egyik mérföldköve. Amikor a család egy ilyen örömteli eseményre készül, sok a tennivaló: dekoráció kiválasztása, étel rendelés, ülésrend kialakítása. Ez utóbbi sok fejtörést okozhat.

Egy esküvő kiváló alkalom arra, hogy a rég nem látott családtagok végre összejöjjenek egy jó kis beszélgetésre, közös vacsorára. A helyiségek akusztikája és az alapzaj függvényében mérlegelhetjük, hogy hová ültessük a nagyit, a papát, illetve azokat a rokonokat, akiknek nem tökéletes a hallásuk.

Miért fontos ez?

Már 30-40 ember beszélgetésének az alapzaja is akkora, hogy még a mellettünk ülő mondandóját is nehezen hámozzuk ki. Ha a zene megszólal, végleg elveszthetjük a társalgás fonalát, ha nem hallunk tökéletesen. A folyamatos “fülelés”, megértés erőltetése nagyon fárasztó és elveheti a kedvünket hasonló eseményektől.

Lakodalom, esküvő és a hangok, amiket elnyom a mulatozás zaja

Forrás: 123RF

Ültetési rend a polgári szertartáson

Egy templomban kiválóan terjed a hang, ott mindenki oda ülhet,ahol neki tetszik, ha nincs külön terv erre nézve. Szülők előre, a többiek bárhová.

A polgári szertartások kisebb helyiségei elnyelik a halk “Igen”-eket. Aki nem hall rendesen, úgy érezheti, pont a lényegről maradt le.

Az első sorban nyilvánvalóan itt is az örömszülők ülnek. Sokszor a kisgyerekek is előre kerülnek, hogy jobban lássanak, de ők egy távolabbi sorban a szüleik öléből is tökéletesen nyomon tudják követni az eseményeket.

Ha van rá lehetőség, a második sorba vezessük be azokat a rokonokat, akik nem hallanak tökéletesen.

Ültetési rend az étteremben

Az ifjú pár mellett kapnak helyet a szüleik, melléjük pedig a testvérek kerülnek. Bármilyen ültetési rendet is választunk a többi rokon tekintetében, a legjobb megoldás, ha a rosszabb hallású szeretteink a zenekartól minél távolabbi helyre kerülnek.

Így még megvan az esélyük arra, hogy kellemesen eltársalogjanak és értsék, hallják is amit mond nekik a beszélgetőpartnerük.

Ahogy a kerekesszékes rokonainknak az esküvő helyszínére megoldjuk az akadálymentesítést, úgy a hallássérült szeretteinknek is biztosítanunk kell a gondtalan szórakozás lehetőségét. Nem nagy dolog, de ez a kis figyelmesség örök emlék lehet.

Esküvőre hívtak? Vizsgáltasd meg a hallásodat, hogy ne maradj le a legfontosabb pillanatokról!