Neked megvannak a karácsony hangjai? Ha ezeket nem hallod, fennáll nálad a nagyothallás lehetősége!

Az ünnepi hangulat az olyan apró összetevőkből születik meg, mint a fényben szikrázó gömbök, a fenyőillat, a hó ropogása és a karácsonyi énekek lágy dallama, amit csak úgy magunkban dúdolunk, vagy a csengettyűszó. Ám, ha némelyik karácsonyi élmény már nem olyan, mint régen, az arra is utalhat, hogy gond van a hallásoddal!

Neked megvannak a karácsony hangjai? Ha ezeket nem hallod, fennáll nálad a nagyothallás lehetősége!

Forrás: unsplash

1 Nem ismered fel a karácsonyi zenéket

Ha régen csípőből felismerted, hogy éppen melyik karácsonyi zene szól, sőt, együtt énekeltél az előadóval, de most már csak azt tudod belőni, hogy ünnepi dallamokat hallasz, akkor az egy intő jele lehet annak, hogy nem hallasz már olyan jól, mint kellene.

A nagyothallás ugyanis fokozatosan jelenik meg, és jellegzetessége, hogy ugyan hallunk, de már a részletek, a zene mélységei, az egyes hangok már nehezen kivehetőek.

Ezért van az, hogy ugyan fel tudod ismerni, hogy karácsonyi zene szól, de azt már nem, hogy ki énekli azt, és melyik számról van szó.

2 Gondot okoz követni a családi beszélgetéseket

A karácsonyi időszak egy jó alkalom arra, hogy a család apraja-nagyja összegyűljön egy nagy asztal köré, jókat egyen, és elmeséljék, mi minden történt velük az utolsó találkozás óta. Jó is ez a szokás, hiszen ilyenkor a távolabbi, rég nem látott rokonokkal is újra találkozhatsz.

Azonban, ha azon kapod magad, hogy te, aki régen mindig a társaság sűrűjében forgolódtál, most visszavonulsz, és inkább hallgatsz, akkor érdemes megvizsgálnod a helyzetet, azt, hogy mi az oka annak, hogy ezt teszed.

Lehet, hogy a túl sok, gyakran egymás szavába vágó családtagot nem érted olyan jól? Zavaró a háttérzaj? Nehezen követed, hogy miről van szó? Gyakran visszakérdezel?

Ez szintén lehet a nagyothallás jele, ugyanis a csökkenő hallás pont ezeket a helyzeteket nehezíti meg mindenki számára: egyre nehezebbé válik a beszéd megértése zajos környezetben.

Neked megvannak a karácsony hangjai? Ha ezeket nem hallod, fennáll nálad a nagyothallás lehetősége!

Forrás: unsplash

3 Nem hallod a csengőszót

A korral járó halláscsökkenés esetében általában a magas hangok azok, amelyek először eltűnnek a világból. Ilyen a csengőszó is.

Tehát, ha azt veszed észre, hogy a karácsonyodból eltűntek a csilingelő hangok: eltompult a harang hangja, ha az ajtócsengő rekedtes, ha elvesztek a zenéből a csellók, cintányérok, hegedűk ismerős trillázásai, akkor ideje cselekedned, hogy visszakaphasd őket!

4 Szólnak, hogy hangosan nézed a karácsonyi filmeket

Legyen a kedvenced akár a Reszkessetek betörők Kevinnel, vagy az Igazából szerelem, ha rád pirítanak, hogy túl hangosan megy a film, halkabban kérlek, és nem érted a dolgot, mert lejjebb halkítva alig érted a szereplőket, az egy intő jel.

Sokszor ugyanis a családtagok azok, akik észreveszik, hogy szeretteik nem hallanak jól. Ez jellemzően abban nyilvánul meg, hogy mivel egyre csendesedik a világuk, amit lehet felhangosítanak:

  • kiabálnak a telefonba,
  • hangosan hallgatják a zenét és a tévét,
  • motyognak,
  • nem válaszolnak azonnal,
  • gyakran visszakérdeznek.

Ha ezeket is szóvá teszik az ünnepek alatt neked, akkor ideje elgondolkodnod azon, hogy igazuk lehet!

Neked megvannak a karácsony hangjai? Ha ezeket nem hallod, fennáll nálad a nagyothallás lehetősége!

Forrás: unsplash

5 Inkább érzed, hogy ropog a hó, mint hallod

Igaz, egyre ritkább a havas karácsony, de a téli hónapok alatt azért időnként leesik annyi hó, hogy a cipőd talpa alatt összeroskadjanak, ízes ropogó hangot hallatva. Ám, ha te inkább csak a lábaddal érzed, hogy csikorog a hó a talpad alatt, de a hangját nem tudod felidézni, az ismét egy újabb jele a csökkenő hallásnak.

A nagyothallás kezdeti szakaszában ugyanis éppen ezek a nüansznyi kis részletek tűnnek el szinte észrevétlenül a hétköznapokból.

És, ha már így témánál vagyunk: nyáron még hallottad csivitelni a madarakat?

Derítsd ki, mi az igazság!

Ha így a cikk végére gondolkodóba estél, és rád telepedett a bizonytalanság, nem tudod, hogy van-e okod aggódni, akkor ne hezitálj! Jelentkezz be hozzánk egy ingyenes, szupergyors és fájdalommentes hallásszűrésre, ahol tiszta vizet öntünk a pohárba.

Bármi is derül ki nálunk a csendes kabinban, egy dologban biztos lehetsz: Jövőre visszakapod a teljes karácsonyi élményedet!

Időpontot foglalok!