5 érv amellett, hogy ne félj belevágni a hallókészülék beszerzésébe!

Sokszor találkozunk a halláspontjainkon olyan hallássérülttel, aki ódzkodik attól, hogy hallókészüléket használjon vagy váltson egy másik, jobbra.

Ilyenkor tudjuk, hogy nagyon finoman kell terelgetni őt egy újfajta, ám mégis régi élet felé.

Pontosan tudjuk, hogy milyen nehéz döntéshelyzetben vagy akkor, amikor először megjelensz a rendelőben. Számtalan félelem dolgozik benned, amiket már jól ismerünk:

 • Újra meg kell szokni a hangokat.
 • Az összehangolódást a készülékeddel stresszesen éled meg.
 • Állandó a félelem, hogy nem válik be.
 • Úgy érzed, felesleges pénzkidobás.
 • Bizalmatlan vagy az audiológussal szemben.
 • Félsz az előttetek álló ismeretlentől.
 • Túl sok macera, energia, idő.
5 érv amellett, hogy ne félj belevágni a hallókészülék beszerzésébe!

Forrás: Pexels

Pedig kellően türelmes hozzáállással és kitartással a hallókészülék nagyon jó életminőséget tud biztosítani. Ehhez persze jó szakember is kell, aki jól ki tudja választani, milyen hallókészülék jó a hallásgörbédre.

Ettől függetlenül értjük, miért van benned ellenállás, és miért éled meg kínzásnak a rendelőnkben eltöltött időt. Az alábbi öt nyomós érvvel próbáljuk most leépíteni benned az erős ellenállást.

#1 a technológia fejlődése elképesztő iramban száguld a hallókészülékek piacán is

Átlagosan hatévente van lehetőségük az embereknek lecserélni a meglévő hallókészüléküket, hatévente támogatja anyagilag az állam a készülékcserét.

Hat év egy hallókészülékkel sok idő. Kötődni kezdesz hozzá, megszokod, úgy érzed, ő a tökéletes. Csakhogy kihagysz egy fontos tényezőt:

Hat év a hallókészülékek technológiájára nézve óriási idő. Olyan profi gépek között válogathatsz, amiről addig elképzelésed sem volt.

Olyan extrákat tudnak biztosítani számodra, amit kár lenne kihagynod, mert jelentősen emeli az életminőségedet.

Lehet, hogy az új készülékkel már tudnál telefonálni, vagy a beszédértésed jelentősen javulna!

Tudom, hogy ijesztő belevágni az ismeretlenbe, de komolyan lemondanál ezekről a lehetőségekről?

#2 teljesen magadra szabhatod a hallókészüléked

Sokan félnek attól az élménytől, hogy az audiológus a kezükbe nyom egy készüléket, mondván, hogy hordja és kész. Jó, ha tudjátok, hogy akkor nem vagytok jó szakembernél. A jó szakember ugyanis hallásszűrést végez, a hallásgörbédhez és az életviteledhez ajánl több készüléket, és azokat az egyéni kéréseid alapján finomhangolja.

5 érv amellett, hogy ne félj belevágni a hallókészülék beszerzésébe!

Forrás: Pexels

Jelezheted például, hogy:

 • zavar az utca zaja
 • jobb lenne, ha társaságban jobban hallanád annak a hangját, aki beszél
 • sípol a készüléked, és zavar
 • különböző helyszíneknél más elvárásaid vannak hangélmény szintjén

Az audiológusod figyelembe veszi ezt, és úgy állítja be a készüléked. Persze, ehhez több alkalomra van szükséged, és neked is figyelned kell, mi zavar a hétköznapokban, hogy el tudd mondani a szakembernek. Türelem kell hozzá, de megéri!

#3 megnő az önbizalmad

Egy jó hallókészülék visszaadja az önbizalmadat, hiszen sok olyan hangalapú visszajelzést kapsz a világból, ami segít, hogy magabiztosan hozz meg döntéseket például egy munka kapcsán, egy társas helyzetben, vagy az egyetemi életben.

#4 jobb lesz az életminőséged

A magabiztosság a kisimult hétköznapokat is magával hozza.

A jó életminőség azt jelenti: nyugodt vagy az élet minden színterén.

Nyugodt vagy, mert minden világosabbá válik, kitágul a hangok világa, érthetőbbé válnak a szociális interakciók, s te is könnyebben boldogulsz a hétköznapokban. Kevesebbet stresszelsz, kevesebb frusztráció lesz a részed.

Ha a hallókészüléked nem hozza meg ezt az érzést, akkor nem jó készüléket választottál vagy nincs jól beállítva.

#5 magabiztosabb leszel kommunikációs helyzetben

Nem fogsz már annyira unatkozni társaságban, mert könnyebben be tudsz csatlakozni a beszélgetés folyamatába. Nem hagyod magad kihasználni az ügyfélszolgálatokon, és magabiztosabban fogod védeni a saját álláspontodat.

5 érv amellett, hogy ne félj belevágni a hallókészülék beszerzésébe!

Forrás: Pexels

Mersz ellentmondani majd, kilépsz a hallgatóság szerepköréből, és elkezdesz magabiztosabban kommunikálni. Ennek következtében az önbizalmad nő, és ennek következtében az életminőséged is javul.

Remélem, sikerült kicsit a félelmeidet enyhíteni, és a következő hallókészülék váltásnál már kevesebb stresszel ülsz le az audiológusoddal szemben lévő székre. Ha pedig úgy döntesz, a kiegyensúlyozottabb életet választod a hallókészülékeddel, jelentkezz be hozzánk, szeretettel várunk Halláspontjainkban!