Így tisztítsd JÓL az illesztékedet!

Az illeszték a hallókészülék nélkülözhetetlen része. Biztosítja, hogy a hang a fülbe jusson, és sípolással jelzi, ha valami baj van vele. Nélküle a hangok elvesznének, így gondoskodj róla, hogy mindig tiszta legyen!

Talán az illeszték az, amivel a legtöbbet kell foglalkoznunk, azután, hogy hallókészülék viselővé válunk. Időnként cserélni kell, máskor a benne lévő csövet kell újítani, ha már megkeményedett a régi. És, persze, rendszeresen tisztítani kell.

Így tisztítsd JÓL az illesztékedet!

Forrás: Shutterstock

Miért fontos tisztítani az illesztéket?

A külső környezetből jövő hang a hallókészülék mikrofonján keresztül érkezik a hallókészülékbe. Az átalakítja a hangokat digitális jelekké, majd az erősítő felerősíti a jelet, és továbbítja a hangszóróba. A hangszóró a felerősített elektromos jelet átalakítja hangjellé, és ez a módosított hang kerül a fülünkbe a csövön és az illesztéken keresztül.

Ha az útvonal valahol – csőben, illesztékben – eltömődik, a hang nem jut el a fülünkbe. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a cső és az illeszték állapotát. A fülzsír lerakódhat az illesztéken és a cső járatában is.

Dugulást okozhat, az pedig a készülék elnémulását.

Rendszeres tisztítással azonban ez a helyzet elkerülhető.

Fontos a tisztítás azért is, hogy a fülünket megóvjuk a fertőzésektől, gyulladásoktól. Mivel gyakran vesszük ki és tesszük be a fülünkbe az illesztéket, sok kórokozó, baktérium, kosz tapadhat hozzá, amit utána a fülünkbe gyömöszölünk az illesztékkel.

Ezért fontos, hogy kivételkor a saját dobozában tartsuk, és hogy áttöröljük a fülbe való visszahelyezés előtt.

Miért fontos JÓL tisztítani az illesztéket?

Maga az illeszték tisztítás gyakran jár nedvességgel. Ilyenkor a cső belsejébe és az illeszték belsejébe is pára, víz kerülhet. Ha nem figyelünk oda, és úgy csatoljuk vissza az illesztéket a hallókészülékhez, hogy nem szárítottuk ki alaposan, a nedvesség bejuthat a gépházba és korrodálódhatnak az alkatrészek.

Emiatt tartsunk be néhány alapszabályt:

  • mindig vegyük le az illesztéket a készülékről, amikor tisztítani szeretnénk
  • alaposan szárítsuk meg az illesztéket visszahelyezés előtt
  • lehetőleg olyankor végezzük el a tisztítást, amikor arra tudunk elegendő időt szánni

A legjobb a tisztítást estére időzíteni, amikor az illeszték száradhat reggelig. Ne sajnáljuk erre az időt, gondoljunk arra, hogy ha nem vagyunk elővigyázatosak, akkor a hallókészülék meghibásodhat.

Így tisztítsd JÓL az illesztékedet!

Audinel – Tisztító tégely és tisztító tabletta

Mivel tisztítsunk?

A tisztítás két részből áll ideális esetben. Magából a tisztításból, amikor is eltávolítjuk a lerakódott fülzsírt, majd a szárításból, amikor gondoskodunk róla, hogy egy csepp nedvesség se maradjon a rendszerben.

Ezekhez természetesen kaphatunk speciális eszközöket, hiszen nem olyan könnyű kitessékelni a szűk helyekről a tapadó fülzsírt.

Tisztító tégely és tisztító tabletta

Praktikus megoldás a tisztító tégely, amibe langyos vizet engedünk, és feloldunk benne egy tisztító tablettát. A tabletta pezsgése kilöki a lerakódott fülzsírt a legkisebb zugokból is. Nekünk mindössze annyi a dolgunk, hogy az illesztéket belehelyezzük, és 20-30 percig áztassuk. Kivétel után folyó vízzel mossuk át az illesztéket, és töröljük szárazra.

Így tisztítsd JÓL az illesztékedet!

Audinel – Tisztító spray

Tisztító spray

Ha sietünk, jó barátunk lehet a tisztító spray. A folyadékot fecskendezzük a illeszték csövébe, majd a hozzá tartozó kis kefével dörzsöljük át a csövet és az illesztéket. Ezzel a módszerrel gyorsan és hatékonyan megszabadulhatunk a lerakódott szennyeződésektől.

Kézi pumpa

A fenti két nedves tisztítási módszer után minden esetben használjunk kézi pumpát, amivel tudjuk áramoltatni a levegőt az illeszték furatában és csövében. Ezzel alaposan ki tudjuk szárítani az illesztéket, rövid idő alatt.

Levegő spray

Hasonló eredményt érhetünk el a levegő spray használatával is. A sprayből kifújt levegő semleges és száraz, így biztonságosan szárazra fújhatjuk vele az illesztéket és a csövet is.

Tisztító kendő

Utazásnál jó szolgálatot tehet a tisztító kendő is, amivel könnyedén át tudjuk törölni az illesztéket, ha túl koszos, vagy biztosra szeretnénk menni, hogy kórokozó mentes illesztéket szeretnénk visszatenni a fülünkbe.

Ezen kívül évente érdemes cserélni az illesztéket, ugyanis az új illesztéken találunk egy antibakteriális réteget, ami védi a fülünket attól, hogy begyulladjon. Ezt a réteget azonban a fülzsír lemarja, így egy idő után az illeszték irritálhatja a fülünket.

Így tisztítsd JÓL az illesztékedet!

Audinel – Tisztító kendő

Ha nincs elég és megfelelő tisztító felszerelésed, foglalj időpontot ingyenes hallásszűrésre bármelyik Halláspontunkba, és szerezd be a szükséges eszközöket!

A hallókészüléked hosszú távon ezt meghálálja, sokáig lesz jól működő társad a hétköznapokban!