Így vezess naplót próbahordás alatt!

Már megint eljött a nap, amikor új hallókészüléket kell választanod. Letelt a hat év kihordási idő, és útnak kell indulnod, hogy megtaláld az új társadat a mindennapokban a következő újabb hat évre. Megértjük, hogy félsz tőle, de segítünk, hogy könnyebben éld meg a keresés időszakát!

Egy új hallókészülék kiválasztása sosem könnyű feladat. Ragaszkodsz a régihez, hiszen megszoktad az évek alatt a hangzását, érintését, működését. Megtanultál vele újra hallani és együttműködni. Érthető, hogy riasztó a gondolat, hogy lecseréld egy másikra.

De lecseréled, mert közben tudod, hogy a hat év hosszú idő.

Hat év alatt a technológia rengeteget fejlődik, olyan újításokat hoz, amivel megkönnyítheted a hétköznapjaidat.

Csak nehéz megtalálni a sok új közül az igazit

A próbahordáson múlik minden

Fontos, hogy minél több készüléket kipróbálj, és elvidd őket próbahordásra. A próbahordás alatt tudod ugyanis megtapasztalni, hogy mennyire elégíti ki az igényeidet a készülék, mennyire megfelelő az életviteledhez, mennyire komfortos.

Nagyon fontos, hogy a próbahordás alatt is visszamenj módosítani a beállításokon, hogy igazítsanak a hallókészülékeden.

Úgy tudod csak igazán kiaknázni a készülékben rejlő lehetőségeket. Lehet ugyanis, hogy az, ami a készülékben zavar, az némi finomhangolással megoldható, megszüntethető.

Így vezess naplót próbahordás alatt!

Forrás: Pexels

Ahhoz azonban, hogy az audiológusod tényleg rád tudja szabni a hallókészülék beállításait, neked pontosan meg kell tudnod fogalmazni, hogy mit tapasztalsz a készülékkel, és mi az, ami zavar.

Ez egyáltalán nem könnyű, hiszen más szavakkal, kifejezésekkel közelíti meg az audiológusod a készülék jellemzőit, és másképpen te, mint hallókészülék használó, aki nem annyira látod át, mit is, mi alapján állít a készülékeden az audiológusod.

Ezt a kommunikációs nehézséget azonban könnyebb áthidalni akkor, ha a próbahordás alatt komolyan, aprólékosan vezeted, hogy miket tapasztalsz.

Így az audiológusod is könnyebben tud segíteni neked.

Erre a legcélszerűbb egy naplót vezetned, amit magaddal viszel, amikor az audiológushoz mész. A naplót pedig érdemes bizonyos elvek mentén vezetned, hogy a lehető legtöbb információt add a hallásgondozódnak.

1. Tényleg legyen egy füzeted!

És tényleg jegyzetelj! És ha jegyzetelsz, akkor az legyen egy helyen, egy füzetben, hogy ne a rendelőben kelljen az emlékezetedből előásnod az audiológusod kérdéseire a válaszokat.

Kellemetlen cetlikből kihámozni, miket is tapasztaltál az elmúlt napokban, nem beszélve arról, hogy minden később fog eszedbe jutni, amikor már eljöttél a rendelőből. Egy alapos naplót pedig csak át kell nyújtanod a szakembernek, aki már csak kiegészítő kérdéseket fog feltenni neked!

2. Fogalmazd meg, hogy mit vársz el az új hallókészülékedtől

Ez fontos, hiszen hiába vannak csúcs modern készülékek, amelyek már-már a tökéletes hallásélményt képesek visszaadni, ha neked egyszerűbb elvárásaid vannak. Az audiológusod sem fog így abból kiindulni, hogy a tökéletes hallásélményt adja vissza neked, hanem képes lesz a te fejeddel gondolkodni.

Olyan elvárásokat érdemes megfogalmaznod, mint hogy mennyire szeretnéd hallani a háttérzajt. Eléggé, vagy inkább a beszédet szeretnéd a leghangosabban hallani minden esetben. Gondold át, hogy az életviteled milyen, és ahhoz mit szeretnél, hogyan hallani a készülékkel.

Így vezess naplót próbahordás alatt!

Forrás: Pexels

3. Próbálj ki minél több környezetet!

Ezért fontos, hogy minden környezetet kipróbálj, ahol gyakran megfordulsz az életviteledből kifolyólag. Utazz, találkozz a barátaiddal, menj be egyetemre, munkahelyedre, és akár külön fejezetben írd le a tapasztalataidat a különféle helyszíneken.

  • Milyen helyzet volt az pontosan (társas beszélgetés, utcai beszélgetés, telefonálás).
  • Milyen környezeti feltételek voltak jelen (milyen hangok vettek körül, miket hallottál).
  • Mi zavart.
  • Mi volt az, ami tetszett.
  • Min változtatnál és hogyan, milyen mértékben.

4. Konkretizálj!

Ne csak általánosan fogalmazz! Ne csak azt mondd, hogy ez a hang rossz, hanem fejtsd ki, hogy miért! Érdemes hasonlítanod valamihez azt, amit hallottál.

Jó, ha a régi hangélményt összehasonlítod a mostanival, például elmondod, hogy a vízforralód hangja régebben mélyebb volt, de most visít, és ez zavar. Sokkal jobb életszagúbb példákon keresztül megfogalmaznod, hogy mit élsz át az új készülékeddel.

Ha most is éppen készülékváltás előtt állsz és bizonytalan vagy, gyere el bármelyik Halláspontunkba. Segítünk megtalálni az új hallókészülékedet!