5 jel, hogy nem jó hallókészüléket választottál

A megfelelő hallókészülék megtalálása nem egyszerű. Mivel nem vásárolsz napi, heti, havi vagy éves szinten hallókészüléket, érthető, hogy nincs olyan jó összehasonlítási alapod, ami mentén magabiztos döntést tudnál hozni. Ezt szeretnénk tippjeinkkel megkönnyíteni neked.

Mert lássuk be, egy új hallókészülék esetében minden furcsa és újszerű: a hangzása, az erőssége, a viselése. Utoljára valószínűleg hat éve volt hasonló tapasztalatod, amit azóta el is felejtettél. Ráadásul a beállítások változtatása hosszú folyamat, minden finomhangolást szoknod kell.

Nem jön rögtön az a bizonyos “megérkeztem” érzés.

5 jel, hogy nem jó hallókészüléket választottál

Forrás: iStock

Mire megszokod az egyik beállításbeli változtatásokat, és úgy éreznéd, meg tudsz fogalmazni egy véleményt, újabb beállításon esel át, ami elbizonytalanít.

A rossz hír, hogy ez sajnos ilyen hullámokkal és hullámvölgyekkel tarkított folyamat. Ezt nem fogod tudni megúszni. A beállításoknak fontos szerepe van abban, hogy teljesen az igényeidre szabjuk a hallókészüléket, ugyanakkor ez tőled is türelmet kíván.

A jó hír, hogy minden hallókészülékre jut 15 napod.

Ez idő alatt megtapasztalhatod, milyen együtt élni a hallókészülékkel, és annyiszor kérhetsz a hallókészülék beállításaiban módosítást, amennyiszer jól esik, ha úgy érzed, szükséged van rá.

Érdemes minél több hallókészüléket kipróbálnod azért, hogy össze tudd hasonlítani, melyik milyen volt a füledben. Így sokkal könnyebben kiérzed majd, melyikkel szerettél együttműködni a hétköznapokban, és hamarabb felismered, ha egy hallókészülék rosszabb vagy jobb, mint az eddigiek.

Ám ezek mellett van néhány szempont, ami segíthet észrevenni, hogy az adott hallókészülék rosszabb, mint amiket eddig használtál vagy próbáltál.

1. Már első behelyezéskor elviselhetetlen

Ugyan elmondhatjuk, hogy az összes hallókészülék esetén van egyfajta kellemetlen diszkomfort érzete mindenkinek, amikor először helyezzük be a fülébe, hiszen nagyon más, mint a lecserélendő hallókészüléked. Ilyenkor mindig igyekszünk a lelkedre beszélni, hogy bátorítsunk abban, hogy próbáld ki az adott készüléket, ez a kellemetlen érzés ugyanis pár nap múlva oszlani kezd, ahogy megszokod a készüléket.

Ugyanakkor, ha nagyon erős ellenérzés van benned az egyes hallókészülékek iránt, az jelezheti, hogy annak a hangzásvilága nem a legmegfelelőbb a számodra.

Első alkalommal ugyanis több hallókészüléket fogunk felajánlani neked, amiket a füledre helyezünk. Ezek közül lesz, amelyik kellemesebb érzést fog okozni, és lesz, amelyik elviselhetetlennek tűnik majd.

A legelviselhetetlenebbnek tűnő hallókészülékek valószínűleg nem a számodra megfelelőek, helyette egy kellemesebb hangzású készüléket válassz!

5 jel, hogy nem jó hallókészüléket választottál

Forrás: Unsplash

2. Ingerült vagy

A zajnak vannak kellemetlen hatásai. Ha túl sokáig vagy kitéve zajnak, akkor az felemeli a vérnyomásodat, ingerültté válsz. Ha a hallókészüléked hangzása vagy beállításai nem jók, akkor a beérkező hangokat zajnak fogod megélni, ami ingerültséghez, hangulatingadozáshoz vezet.

Tehát, ha azt tapasztalod, hogy könnyen felcsattansz, minden idegesít, akkor érdemes arra gondolnod, hogy a hallókészüléked az oka, és ideje másikat próbálnod!

3. Visszaesik a kommunikációs készséged

Ha a próbakészülékeddel a 15 nap végén is azt érzed, hogy nemhogy nem javult, de vissza is esett a kommunikációs készséged, akkor egyértelműen nem a jó készülék van a füledben!

Egy jó készülék ugyanis segít abban, hogy jobban értsd a beszédet, és hogy a különböző környezetekben is alkalmazkodjon az igényeidhez kommunikációs szempontból: tompítsa a háttérzajt, hogy értsd a beszédet, vagy felerősítse a veled szemben ülő beszédét. Ha a hallókészülékkel nem is tapasztalsz ezen a téren javulást – mert a hallásállapotod és a hallássérülésed típusa nem teszi azt lehetővé – , az semmiképpen sem jó, ha nehezebben kommunikálsz a próbakészülékkel, mint a régi hallókészülékeddel!

4. A beállításokkal sem javul a helyzet

Ahogy fentebb is írtuk, időbe telik, míg a beállításokat megszokod, és érezni kezded a pozitív változást. Azonban, ha a 15 nap végére azt tapasztalod, hogy a beállítások változtatása után sem javul alkalomról alkalomra a hallásélményed, akkor ideje váltanod. Ideális esetben ugyanis a beállítások finomhangolásával azt kellene érezned, hogy a hallókészüléked egyre jobban kiszolgálja az igényeidet!

5. Sokkal fáradtabb vagy a megszokottnál

Ha nem érted eléggé a beszédet, kompenzálnod kell: erőteljesen koncentrálsz, szájról olvasol, ami rengeteg energiát emészt fel. Nem csoda, ha egyre fáradtabb leszel a nap folyamán.

Ha egy hallókészülék jó, akkor a beszédértésed és a hallásélményed javul, tehát az agyad is tud pihenni. Ha azt tapasztalod, hogy a próbára vitt hallókészülékeddel sokkal fáradtabb vagy, mint szoktál, akkor nem az lesz számodra a megfelelő!

Ha hallókészülék váltás előtt állsz, vagy közeleg az ideje, keress fel minket bátran Halláspontjainkban! Mi segítünk abban, hogy a lehető legjobb döntést hozd meg hallókészüléked megtalálásában!