Ezért kerüld az online hallókészülék vásárlást!

Ma, az online vásárlás világában könnyű elcsábulni a virtuális boltokban: nem kell kimozdulni, a gép előtt vásárolhatsz, kiszállítják, és ha nem tetszik, visszaküldheted. Ez a műszaki cikkeknél és a ruháknál elég jól is működik, de hallókészülék esetében már nem jó ötlet ezt az utat választani. Elmondjuk, miért.

Ezért kerüld az online hallókészülék vásárlást!

Forrás: 123RF

Értjük, hogy miért tűnik olyan csábítónak számodra egy webshopból megrendelni a hallókészüléket:

 • nem kell elmenned az audiológusodhoz,
 • nem kell próbálgatnod a készülékeket,
 • megúszod az állítgatásokkal járó macerát,
 • nincs illesztékekkel való nyűglődés,
 • és mindez harmadannyiba sem kerül, mit az audiológusodnál kapható hallókészülék.

Márpedig a webshopok és hirdetések ezt ígérik, nagyon olcsón. Mert ezek a hallókészülékek a hirdetések szerint mindenkinek tökéletesek.

Az igazság azonban az, hogy nem létezik olyan, hogy egy hallókészülék mindenkinek megfelelő legyen!

Csábítónak tűnhet, hogy úgy juss hallókészülékhez, hogy megúszd a kiválasztási folyamat minden velejáróját, de fel kell tennünk egy kérdést Neked:

Megéri?

Megéri megúszni ezeket a folyamatokat kényelmi okokból, miközben ezek nélkül nem lehet jól hallókészüléket választani?

Eláruljuk, miért nem!

Szeretnénk most elmagyarázni neked, hogy miért van szükség azokra a lépésekre a hallókészülék ellátásod során, amikre te nyűgként és kényelmetlenségként gondolsz. Mert egyébként tényleg az.

Hallókészüléket kiválasztani, a megfelelőt megtalálni egyáltalán nem könnyű.

Senki sem mondta, hogy az.

Viszont, ha rászánod az időd, energiát fektetsz bele, akkor egy olyan életminőség javuláshoz jutsz, amiről addig csak álmodtál.

Akkor lássuk, mi minden szükséges ahhoz, hogy a megfelelő hallókészülék kerüljön a füledbe, avagy mi az, amit hiba elkövetni hallókészülék vásárlás előtt!

Nem lát szakember

Ideális esetben egy hallásvizsgálat előtt megvizsgál egy fül-orr-gégész szakorvos. Ez a vizsgálat szükséges ahhoz, hogy kiderüljön, a füled alkalmas-e egyáltalán a hallókészülék hordásra: van-e fülgyulladásod, a dobhártyád állapota rendben van-e. Itt egyfajta diagnózist is felállít az orvosod, amiből kiderül, hogy a halláscsökkenésed maradandó vagy esetleg fokozatosan romló típusú-e. Ezek fontos információk ahhoz, hogy milyen hallókészüléket válassz:

Ha várhatóan romlani fog a hallásod, erősebb hallókészülékre lesz szükséged, ami a fokozatosan bekövetkező hallásromlásodat is képessé válik korrigálni, és nem kell új hallókészüléket venned.

A sérült dobhártyára, fülre pedig tilos hallókészüléket választani, ugyanis további sérüléseket okozhat a viselése.

Nem készül előtte hallásvizsgálat

Hallásvizsgálat nélkül hallókészüléket vásárolni olyan, mint tankolás nélkül vezetni: nem fog működni. A hallásvizsgálat abban segít, hogy a sokféle típusú hallókészülék közül – a halláscsökkenésed típusától, súlyosságától függően – megtaláld azokat, amelyek a te füleidre megfelelőek lehetnek. Ezek közül tudod majd kiválasztani azt, ami a te életviteledhez leginkább megfelel.

Hallásvizsgálat nélkül hiba hallókészüléket választani, több negatív következménye lehet, mint hinnéd.

Nem lesz a füledre beállítva

Egy hallókészüléket nem elég csak kiválasztani, azt a füleidre kell finomhangolni a hallásmérés audiogramjai alapján. Ez a legidőigényesebb, leghosszabb folyamat, amit a legtöbben kellemetlenségnek élnek meg.

Mert utazással jár, mert az agy rengeteg új ingert kap, amit meg kell szoknia, és ez fárasztó, olykor frusztráló is. Azonban, ha kitartasz a végéig, és szorgalmasan visszajársz hallásgondozásra, egy olyan hallókészülékre tehetsz szert, ami tényleg minden élethelyzetben támogató társként lesz veled a füledben.

Ha a beállítás nem történik meg, vagy nem elég jó, az egyénenként más-más kellemetlen tüneteket okozhat:

Ezért kerüld az online hallókészülék vásárlást!

Forrás: 123RF

 • kommunikációs nehézségeket,
 • rossz beszédértést,
 • dekoncentrációt,
 • fejfájást, szédülést, hányingert,
 • szorongást,
 • esetenként pánikot.

Nem beszélve arról, hogy a meglévő hallásodon is ront.

Soha ne hagyd abba a hallásgondozást addig, amíg nem érzed úgy, hogy a hallókészüléked beállításai tökéletesek!

Ha nem jó, nem cserélheted le

Az online vásárlások nagy részénél, ha a hallókészülék nem válik be, ritka a visszaküldési lehetőség. Halláspontjainkban ezzel szemben lehetőséged van ingyen és kötelezettség nélkül 15 napig kipróbálni az általad kiválasztott hallókészüléket. Ha pedig nem tudsz vele együtt élni, egy másikat is kipróbálhatsz újabb 15 napra. Így magabiztosan tudod meghozni a végleges döntésedet.

A fenti információk birtokában érdemes átgondolnod, hogy tényleg, végérvényesen rányomj-e egy kétes forrásból érkező hallókészülék megrendelő gombjára. Arról már írtunk, hogyan ismerheted fel, hogy a hallókészülékeket ajánló hirdetés csak ámítás, itt elolvashatod!

Jelentkezz be bármelyik halláspontunkba, ahol hallásvizsgálat után szakszerű hallókészülék ellátásban részesítünk!