Így használd megfelelően a hallókészülék elemeket!

Ha hallókészüléked van, valószínűleg minden táskádban és zsebedben van egy tartalék elem. A legnagyobb rémálmod pedig meglehet, hogy az, hogy egyszer cserbenhagy az elemed fontos helyzetben, és nincs nálad utánpótlás. Szerencsére, az elemek élettartama kiszámítható, így tudsz velük kalkulálni. Ha valamiért mégis hamarabb lemerülnek, annak oka van.

Az elem nem csak egy fémgomb, ami ellátja a feladatát még jégkorszaki körülmények között is, hanem bizony megfelelő környezetet kell biztosítanod számára, és az sem mindegy, hogyan használod. Van néhány alapszabály, amit érdemes betartanod, ha azt szeretnéd, hogy az elemeid valóban a gyártók által meghatározott ideig legyenek képesek működtetni a hallókészülékeidet.

Így használd megfelelően a hallókészülék elemeket!

Forrás: Starkey

Nem mindegy, hol szerzed be!

Hatalmas a választék, ha elemekről van szó, de ha biztosra szeretnél menni, akkor érdemes a halláscentrumban vagy az audiológusodtól beszerezned őket. Ezek ugyanis speciális méretű elemek, amelyek a hallókészülékek működtetésére lettek kitalálva,

nem helyettesíthetik őket a mezei, boltokban kapható elemek.

Kérd meg az audiológusod, hogy ajánljon elemet a hallókészülékedhez, esetleg kérdezz rá, melyik elem erősebb, és úgy döntsd el, melyiket veszed meg végül. Hiszen nem mindegy, mire használod a hallókészüléked, és különböző elem méretek közül kell a te hallókészülékedbe illőt megtalálnod!

Ha egy órásboltban próbálsz elemet szerezni, nagy a valószínűsége, hogy váratlanul lemerül majd, esetleg nem is működteti a hallókészülékedet, vagy ha mégis, nem fog maximálisan jól kiszolgálni: tompább lesz a hang, amit hallani fogsz vele.

Igy használd megfelelően a hallókészülék elemeket!

Forrás: www.canstockphoto.com

Nézd meg, medig tart a szavatosságuk!

Mivel a hallókészülékek viszonylag sokáig bírják, ugyanakkor nem szeretnél minden hónapban utánpótlásért rohangálni, valószínűleg alaposan betárazol belőle, mondjuk úgy fél-egy évre. Igen ám, de lehet, emiatt történik meg veled az, hogy az elemek szavatossági ideje előbb lejár.

Mindig ellenőrizd az elemek szavatossági idejét, hogy biztosan kitart-e az általad tervezett ideig.

Ha az elemeid egyik pillanatról a másikra sorra lemerülnek, érdemes itt keresned a probléma gyökerét!

Ne tedd be rögtön az elemeket a hallókészülékbe!

Minden elem tetején van egy lehúzható kis fólia. Ez nem dekorációs elem, és nem is arra szolgál, hogy tudd, éppen új vagy régi elem van-e a kezedben. Amikor leveszed ezt a fóliát, a levegő oxigénje a légzőnyílásokon keresztül aktiválja az elemben lévő cinket. Ez szükséges ahhoz, hogy az elem úgymond aktiválódjon és használhatóvá váljon. Ehhez azonban szükség van pár percre, így, ha levetted a fóliát, ne tedd be rögtön az elemet az elemkamrába, hanem hagyd picit szellőzni az asztalon.

Persze, az elem működni fog akkor is, ha azonnal beteszed a helyére, azonban lényegesen rövidebb ideig, mint amennyire képes lenne, ha erre odafigyelsz!

Ha nem használod a hallókészülékedet, hagyd pihenni az elemeket!

Furcsán hangozhat, hiszen mi mást tennél ilyenkor, igaz? Kiveszed a füledből a hallókészüléket, és leteszed a helyére, a dobozába vagy az éjjeliszekrényedre. Ideális esetben azonban ezt úgy teszed, hogy nyitva van az elemkamra. Szárítógépbe is elem nélkül tedd a hallókészülékeidet, így biztosan nagyobb lesz az élettartamuk, mintha nem így tennél.

Mire használtad a hallókészüléked?

Ha a fent leírtakat betartod, és az elemeid mégis hamarabb lemerülnek a szokásosnál, akkor gondold át, nem terhelted-e le az utóbbi időben jobban a hallókészülékeidet. Ha többet viselted napközben mint szoktad, ha többet használtad a vezeték nélküli technológiát, mert rácuppantál a kedvenc sorozatodra, vagy órákat telefonáltál egy régi ismerősöddel, akkor az bizony jobban lemeríti az elemeidet. Ez teljesen normális jelenség, ekkor gyakrabban kell elemet cserélned.

Így használd megfelelően a hallókészülék elemeket!

Forrás: bettertone.com

A használt elemeket soha ne dobd ki a kukába, gyűjtsd őket egy helyre, majd dobd az elemgyűjtőkbe, vagy hozd be hozzánk!

Eleged van az elemekből?

Arra is van megoldás! Léteznek már olyan hallókészülékek is, amelyek tölthető akkumulátorral működnek. Ezeket elegendő esténként feltölteni, mint a telefonod.

Jelentkezz be hozzánk hallásvizsgálatra itt, és kipróbálhatod, milyen tölthető hallókészülékek lehetnek jók a halláscsökkenésed típusára!