7 dolog, amit meg kell tenned a fesztiválokon a hallásodért!

A fesztiválszezon valószínűleg neked is szuper kikapcsolódást jelent a dolgos, mókuskerékben eltöltött éved után. Lehet, egész évben arra vártál, hogy végre eljuss a kedvenc együttesed koncertjére, és minél közelebb lehess a frontemberükhöz. Úgy tűnik, neked már egész biztosan jó nyarad lesz, de a füled szőrsejtjeinek már kevésbé.

A füleidet rettenetesen leterheli a fesztiválszezon, ha nem teszel a védelmük érdekében valamit. A koncertek zaja gyakran eléri ugyanis a 110 decibelt is, ami bőven felette van annak 85 decibeles határnak, ahol már védened kellene a hallásodat.

Nem lebeszélni akarunk arról, hogy belevesd magad a fesztivál forgatagába. Mi csak arra biztatunk, hogy előzd meg azt a számodra is kellemetlen élményt, hogy a fesztivál után tompa hallással, zúgó füllel kezdd a napjaidat.

7 dolog, amit meg kell tenned a fesztiválokon a hallásodért!

Forrás: Unsplash

A fül szőrsejtjei harcosak. Képesek regenerálódni, ám nem végtelenségig.

Előbb vagy utóbb a tompa hallás és a fülzúgás állandósulni fog.

Viszont, ha nem csak naptejjel és elegendő vízzel készülsz a fesztiválra, biztonságosan élvezheted a koncerteket a fesztivál ideje alatt. Összegyűjtöttük, mi mindent tehetsz azért, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudd a hallásodat, miközben a kedvenc számaidra táncolsz.

Forrás: Unsplash

Ne állj az első sorba!

Tudom, nehéz megállni, hogy ne lásd a kedvenceidet közvetlen közelről, de a hallásod érdekében hallgasd őket a színpadtól távolabb.

Kutatások mutattak rá arra, hogy a koncert közönségének az a része, aki közelebb állt a színpadhoz, sokkal több és hosszabb ideig tartó panaszokkal szembesült a koncert után, mint azok, akik távolabb álltak.

Kerüld a hangfalakat!

A hangfalak környékén szintén sokkal nagyobb a hangerő, így azoktól is érdemes távolabb elhelyezkedni. Az emberek többsége pont azért szeret a hangfal közelében állni, mert ott éli csak át igazán a zene erejét: ahogy a dübörgő basszus megremegteti a gyomrán, tüdejét, az egész mellkasát. Ez azonban nem csak azért nem jó, mert túl közel vagyunk egy nagyon erős zajforráshoz, hanem mert az emberi test vezeti a rezgéseket, és ezek a rezgések ártalmasak is lehetnek. A hangos zene kényszervibrálásra készteti a belső szerveket, aminek következtében szédülés, fejfájás, vérnyomás problémák is kialakulhatnak.

Tarts szünetet!

Ha lehet, néha vonulj el a fesztivál kevésbé zajos részeire, ahol pihentetheted a füleidet. Így nem állandóan van kitéve a károsító hangerőnek. Tudjuk, hogy ezt egy fesztivál területén nehéz kivitelezni, de már az is nagy előrelépés, ha két koncert közé beiktatsz egy pihenőt.

Használj füldugót!

Még mindig nem alap mindenkinél, de ez Téged ne tartson vissza! A naptej és a víz mellé pakold be a zajszűrő füldugóidat is, mert ezzel védheted legjobban a füleidet a túl nagy zaj ellen. Tévhit, hogy a füldugók tönkretennék a zenei élményt. Ha minőségi, zajszűrővel ellátott füldugót szerzel be, a zenei élmény is sokkal jobb lesz!

Óvd a gyermeked fülét is!

Ha van gyereked, gondoskodj az ő füleiről is! Tudtad, hogy a gyerekek hallása sokkal érzékenyebb, és emiatt sokkal inkább sérülékenyebb, mint a felnőtteké? Védd az ő fülét is füldugóval, vagy fültokkal! Már az egész pici babákra is kaphatóak zajszűrő fülvédők, amik akár 30 dB-el is képesek csökkenteni a környezet zaját!

Óvatosan az alkohollal!

Tudjuk, hogy a fesztiválok szinte hozzá tartozik az alkoholfogyasztás is, de azért mi óvatosságra intenénk téged! Az alkohol értágító hatása elősegíti a fülzúgás kialakulását, valamint az alkoholfogyasztás olyan toxikus anyagokat juttat a szervezetbe, ami érzékenyebbé teszi a fülben lévő szőrsejteket a zajokra, ezáltal pedig könnyebben válhatsz zajártalom áldozatává. Ha lehet, inkább mellőzd az alkoholt a koncertek alatt, de mindenképpen tarts mértéket!

Forrás: Unsplash

Nézesd meg a hallásod!

Amennyire rutin, hogy megveszed a belépőjegyedet a kedvenc fesztiválodra, legalább olyannyira legyen rutin az, hogy évente egyszer megnézeted a hallásodat. Így sokkal hamarabb kiderül, ha gond van vele, mintha nem tennéd, és még időben meg tudjuk kezdeni a hallásod gondozását, szükség esetén rehabilitációját. Így szinte meg sem tapasztalod a halláscsökkenés meglétét.

Jelentkezz be hozzánk még a fesztiválhét előtt, mi gyorsan elkészítjük számodra egy mintavétel után a füledre formázott zajszűrő füldugóidat, így a koncerteket már biztonságos zajszinten élvezheted!