Fülzúgás: tippek, ha már bekövetkezett a baj

Ha van olyan dolog, amit szeretnénk, hogy inkább megelőzzetek, mintsem a kialakulása után rohanjatok vele orvoshoz, akkor az a fülzúgás. Azonban, ha bekövetkezett a baj, akkor is van néhány dolog, amit megtehetsz magadért.

Azonnal cselekedj!

A tinnitus esetében jelentős szerepe van az időnek. Nagyon fontos, hogy minél előbb menj el fül- orr-gégész szakorvoshoz! Ne várj, ne alapozz arra, hogy majd elmúlik, és hogy majd kialszod.

Ez egyáltalán nem biztos!

Az viszont biztos, hogy minél régebb óta ragaszkodó barátod a fülzúgás, annál nehezebb kideríteni, mi állhat mögötte, ami a sikeres kezelés esélyét is csökkenti.

Különösen fontos, hogy buli és koncertek után nem múló fülcsengés – esetleg hallásromlás – esetén

azonnal fordulj orvoshoz, mert akkor infúziós kezeléssel 80%-kal nagyobb az esélye annak, hogy megállítsák, visszafordítsák a károkat.

Fülzúgás: tippek, ha már bekövetkezett a baj

Forrás: Pexels

A megfelelő gyógyszerek, infúziók adásával ugyanis biztosítják a belső fül oxigénellátását, a vérkeringés javítását, valamint az agy sejtjeinek védelmét és anyagcseréjének fokozását.

Nem betegség, tünet

Fontos leszögezni, hogy a fülzúgás nem betegség, hanem valaminek a tünete. Ahhoz, hogy a kezelés megkezdődjön, először azt kell kideríteni, mi állhat a fülzúgásod mögött.

Teljes körű kivizsgálásra van szükség ehhez, ami a fül-orr-gégész és az audiológus szakorvos összehangolt munkája, melynek részei lehetnek:

  • a fül-orr-gégészeti vizsgálat,
  • a kiterjesztett audiológiai vizsgálat,
  • a nyaki erek állapotának vizsgálata
  • az agy CT, illetve MRT vizsgálata,
  • illetve egyéb – neurológiai, belgyógyászati, pszichiátriai, reumatológiai, ortopédiai- szakorvosi vizsgálatok.

Fontos a lelki támogatás is

A folyamatos stressz is kiváltó oka lehet a fülzúgásnak, de már a fülzúgással való élet is ráerősít a szorongásra, ami akár depresszióhoz is vezethet. A pszichológus segíthet a feszültséget feloldani és eszközöket adhat a kezedbe ahhoz, hogy átvészeld a mélypontokat.

Sokféle kezelés létezik rá

A terápia tehát függ attól, hogy mi okozza a fülzúgást, és mióta része a mindennapjaidnak. Ettől függően különféle, kombinált kezeléseket kaphatsz, melynek részei a gyógyszerek, a relaxációs gyakorlatok és a technikai eszközök.

Gyógyszerek esetén az értágító, keringésszabályozó gyógyszerek és a hangulatjavító, feszültségoldó készítményekről nyújtanak segítséget. Ezek mellett a szervezeted immunrendszerét is erősíteni kell, és alacsonyan kell tartani a stresszt a szervezetedben. Ebben segítenek a vitaminok, például a C-vitamin, E-vitamin, cink, szelén vagy a béta-karotin.

Fülzúgás: tippek, ha már bekövetkezett a baj

Forrás: Pexels

Az agyunkat kell elcsendesíteni, nem a környezetet

Mivel a fülzúgásért az agy felelős, ezért kulcsfontosságú, hogy az agy feszültségét csökkentsük. Ezt elérheted relaxációs gyakorlatokkal és technikai eszközökkel is.

A szakemberektől tréningeken elsajátíthatod az autogén tréninget, az agykontrollt, de nagy segítség a hangterápia vagy a zeneterápia is. Fülzúgással élőként mindig ügyelj arra, hogy soha ne legyen körülötted csend, az ugyanis felerősíti a csengést a füledben. Inkább menjen a háttérben egy kis zene vagy a tévé, hogy elnyomja a fülünk zengését.

A fülzúgást csökkentő készülékek is hatékonyak

A noiserek pici, fülbe vagy fül mögé helyezhető készülékek, amelyek az agy számára kellemes hangot hallatnak. Ez segíti elfelejteni az agyadnak a tinnitust. Ez a készülék nem zavarja a hallást, és alvás közben is viselhető, így segít, hogy kipihenten kelj fel reggel.

Léteznek többprogramos kombikészülékek is, amelyek a fülzúgást és a halláscsökkenést is képesek egyszerre kezelni, így hallássérültként is használhatod ezeket a készülékeket a fülzúgás kezelésére.

Hasznos segítség még az egyes készülékekben fellelhető ZEN program, amely bekapcsolásával relaxáló, nyugtató hangterápiában lehet részed. Saját magad válogatsz a dallamok között, így biztosan megtalálod a számunkra legkellemesebb, legmegnyugtatóbb dallamot.

Ebből is láthatod, hogy a fülzúgás kezelhető, és ha meg nem is szüntethető, jelentősen elviselhetőbbé tehető. Csak merj segítséget kérni, akár tőlünk is, Halláspontjainkban!