Ha jól hallasz, többre emlékszel!

A hallás és a memória szorosan összefügg: ezt napjainkban egyre több tanulmány bizonyítja. Korábban nem gondolták volna a kutatók, hogy ez a két terület ennyire kéz a kézben jár.

Nézzük a konkrét tényeket!

Amerikai kutatások szerint a halláskárosodás nem csak a hallóképességet, hanem az emlékezőképességet is befolyásolja. Normál hallókat és nagyothallókat vizsgáltak: a tesztelt személyeknél a kognitív képességek 43%-os eltérést mutattak a normál hallók javára!

Az európai tudósok más szempontból közelítettek: a kutatók 9-10 éves gyerekeket vizsgáltak. A tesztalanyok egy része folyamatos zajnak volt kitéve, míg a csoport másik fele csendben végezhette a tevékenységét. Azok a gyerekek, akik zajban voltak, sokkal rosszabb eredményeket produkáltak a tanulási képesség és emlékezőtehetség területén.

De mi is pontosan az összefüggés a hallás és az emlékezés között?

A fül és az agy is rendkívül összetett és bonyolult működésű szervek és mindegyik működésében vannak még titkok a tudósok számára. De az utóbbi időben egy dolog tisztázódott: az akusztikus kéreg, mely a hallás során kapott információk, benyomások feldolgozására szolgál, közvetlen kapcsolatban van azokkal az agyi területekkel, melyek tanulásért és az emlékezésért felelősek. Ez az oka annak, hogy a hallás képessége és a tanulás, emlékezés ennyire szoros összefüggést mutatnak.

Ha jól hallasz, többre emlékszel!

Forrás: Pexels

A hallásvesztés nem csak a kognitív képességekre, hanem a szociális kapcsolatokra is hatással van.

Ha nem hallunk tökéletesen, kevesebb hanginger jut el hozzánk a környezetünkből: kevésbé halljuk a zenét, a napi kis zajokat, pl. ha üzenet érkezik a telefonra, ha többen beszélgetnek körülöttünk, nem tudjuk kiszűrni az alapzajból, ami minket érint. Ha pedig szégyellünk visszakérdezni, akkor az a másik fél számára úgy tűnhet, nem érdekel minket, amit ő közölni szeretne.

Ha pedig iskolába, tanfolyamra járunk, akkor pláne hátrányba kerülünk, hisz nem csak kevésbé halljuk, amit az oktató mond, de ha a tanulmányoknak hinni lehet, kevésbé is emlékszünk arra, amit hallottunk.

Mi a megoldás?

Ha gyanítjuk, hogy nem olyan tökéletes a hallásunk, mint amilyennek lennie kellene, akkor bizony el kell menni hallásvizsgálatra. Ez nálunk ingyenes, és ha kiderül, hogy tényleg gond van, igyekszünk olyan megoldást kínálni, amivel a későbbiekben elégedett leszel!

Ne menjen a tanulás és a baráti kapcsolatok rovására, hogy nem mindent hallasz meg, amit szeretnél!

Várunk szeretettel az ország több pontján, jelentkezz be hozzánk ingyenes szűrővizsgálatra.