Wellness hétvége hallókészülékkel – ezekre figyelj!

Míg be nem köszönt a nyár, a hűvösebb napokban jól esik elmerülni a gyógyfürdők, beltéri medencék lélekmelegítő vizében. Hallókészülékkel azonban érdemes kellő óvatossággal megejteni a vizes napokat!

A hallókészülék strapabíró kis eszköz, hosszú évekig képes minden nap a hallásunk szolgálatában állni. Ehhez azonban szükség van arra is, hogy mi is megfelelően karban tartsuk, ennek pedig három fontos alappillére van:

  • tartsuk távol a nedvességtől,
  • tisztítsuk rendszeresen,
  • és mindig váltsuk le újra a cserére szoruló részeit.

Miért olyan fontos a hallókészülék szárazon tartása?

A hallókészülék pici gépháza elektromos alkatrészeket rejt, és ez semmiben sem különbözik más elektromos eszközöktől: ha víz éri, károsodik. Éppen ezért érdemes kerülni a nedvességgel járó tevékenységeket, helyeket hallókészülékkel együtt, vagy gondoskodni közben a hallókészülék védelméről.

Wellness hétvége hallókszülékkel – ezekre figyelj!

Forrás: Unsplash

Melyek ezek a nedvességgel járó alkalmak?

A napi zuhanyzás és fürdés, a nedves haj, a párás fürdőszoba, az izzadtsággal járó sportolás, a nyári fürdőzés, és a wellnessben töltött idő is mind magában hordozza azt a veszélyt, hogy hallókészülékünk gépházába nedvesség kerül.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy végérvényesen ki kellene iktatnunk ezeket a tevékenységeket az életünkből, csupán csak meg kell találnunk a módját annak, hogyan élvezhetjük őket biztonságosan. A wellnessben eltöltött pihentető percekről sem kell lemondanunk, ha betartunk néhány szabályt!

Derítsük ki, mit bír a hallókészülékünk!

Mielőtt vizes helyzetekbe vetnénk magunkat, mindenképpen beszéljünk az audiológusunkkal arról, hogy a hallókészülékünk mennyire viseli jól a vizes környezetet. A legtöbb hallókészülék ugyanis bizonyos mértékben csepp-és vízálló, ám az, hogy mennyire, készülékenként eltérő! Audiológusunk tud segíteni abban, hogy számolni tudjunk azzal, mennyire óvjuk a hallókészülékünket a wellness programok alatt.

Kerüljük a nedvességet és a párát!

Az, hogy hallókészüléket viselünk, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a víznek még csak a közelébe sem mehetünk, bár óvatosnak kell lennünk. A víz alá merülést és az úszást mindenképpen mellőznünk kell hallókészülék viselése közben, de ha csak a medence szélén üldögélnénk, vagy benne, azt tehetjük úgy is, hogy a hallókészülék a fülünkben van.

A gőzfürdő és a szauna is sok párával, izzadtsággal jár. Sem ez, sem az extrém hőingadozás nem tesz jót a hallókészüléknek, így mindenképpen anélkül üljünk be lazítani egyet!

Wellness hétvége hallókszülékkel – ezekre figyelj!

Forrás: Unsplash

Menjünk hallókészülék barát programokra!

A wellness központok kínálata széles: a masszázstól kezdve a pezsgőfürdőn át a különféle masszázsokig. Válasszunk programot úgy, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket, ami a hallókészülékünket érheti! Ez különösen akkor lehet fontos szempont, ha nem szeretnénk megválni a hallókészülékünktől a pihenés folyamán.

Érdemes elkerülni a fejünket érintő kezeléseket, szépségápoló beavatkozásokat, vagy olyan masszázst, amely során könnyen kerülhet olaj a hallókészülékünkre. Válasszunk helyette más testet-lelket érintő kényeztetést: talpmasszázst, kézmasszázst, pedikűrt vagy aromaterápiát. Ezek a kezelések kommunikációs szempontból is jó döntések lehetnek számunkra: végig látjuk a másik arcát, így akár szájról is olvashatunk.

Természetesen bevállalhatjuk a fül környékét érintő kényeztetéseket is, ám ezt mindig hallókészülék nélkül tegyük!

Hol tároljuk a hallókészüléket, amíg nincs a fülünkben?

Hagyjuk a köntös zsebében? Vagy zárjuk be az öltözőszekrénybe? Esetleg kérjük meg a személyzetet, hogy egy kicsit vigyázzanak rá? Esetleg hagyjam a szoba széfjében?

Bármelyik megoldást is választjuk, a legfontosabb, hogy a hallókészülék a saját dobozában pihenjen vagy a szárítógépben. Érdemes azt a megoldást választanunk, ami számunkra a legkomfortosabb, amikor azt érezzük, hogy a hallókészülékeink biztonságban vannak. Így fogunk tudni csak kikapcsolódni.

Szárítsuk ki a hallókészüléket alaposan!

A hallókészüléket minden este fontos alaposan kiszárítani, hogy minden nedvesség eltűnjön belőle. Erre a legjobb az elektromos szárítógép, amiből már választhatunk UV-fényes változatot is, ami szárítás mellett tisztítja is a hallókészüléket a rárakódott baktériumoktól. Wellness napok után akár egy exsztra szárítást is adhatunk hallókészülékeinknek, ha úgy érezzük, nem tudtuk eléggé megóvni a párától és a nedvességtől.

Ha hallókészülék választás előtt állunk, fontos átgondolni, hogy milyen életvitelünk van, és ennek megfelelő hallókészüléket választanunk. Egy sportoló, vagy aki rendszeresen jár úszni és gyakran kapcsolódik ki wellness központokban, jobban ki tud használni egy olyan hallókészüléket, ami magasabb vízálló képességgel bír, mint az, aki otthoni környezetben éli mindennapjait.

Mi segítünk kiválasztani az ön életviteléhez legjobban passzoló hallókészüléket! Jelentkezzen be hozzánk, és foglaljon időpontot az Önhöz legközelebb álló Halláspontunkban!Ko-Ha Sound Békéscsaba Gyulai út. Halláspont