Nem szól a hallókészülék, mit csináljak?

Felkelsz, ez a szabadnapod. Egy csomó fantasztikus dolgot beterveztél mára, ágyból indítod a reggelt, finom, tejszínhabos kávéval, kicsit még pihensz, élvezed a semmittevést. Aztán, amikor úgy érzed, eleget hevertél a párnák között, beteszed a füledbe a hallókészülékedet. Bekapcsolod, várod a hangkavalkádot, az mindig olyan újszerű pillanat: olyan jó. De most nem történik semmi, azon kívül, hogy farkasszemet néz veled a csend.

Lehet, hogy beleszólsz a csendbe, ösztönösen zajt csapsz, mert nem hiszed el, hogy tényleg megtörténik, hogy nem működik. Az is lehet, hogy elvégzel pár ösztönös ellenőrzést, miközben a pulzusod az egekben táncol. Aztán, ha elfogynak az ötleteid, hogy mit tehetnél még a helyzet javulása érdekében, rád zuhan teljes súlyával a pánik:

Hogy fogsz hangok nélkül teljesíteni ma?

Nem szól a hallókészülék, mit csináljak?

Forrás: Unsplash

Hogy fogsz boldogulni, míg a szervízben van?

Mi van, ha nem javítható a hallókészülék?

Nem vagy felkészülve egy új hallókészülék kiválasztására.

Se a megszokására.

A mai napodnak pedig annyi.

Tudjuk, hogy nagyon nehéz ezekben a pillanatokban higgadtnak maradni, hiszen kevés félelmetesebb dolog van annál, mint hogy elveszíted a hangokkal teli világot, és vele együtt pedig a stabilitásodat is.

Érdemes azonban lépésenként végigvenned néhány rutinellenőrzést, mielőtt nyakig merülnél a pánikba és az önsajnálatba. Néha ugyanis egészen banális okok állnak a hallókészülék némasága mögött. Összeállítottunk egy listát olyan ellenőrzőpontokkal, amit érdemes lecsekkolnod a hallókészülékeden, mielőtt hanyatt-homlok a szervízbe rohannál vele.

Be van kapcsolva a hallókészülék?

Tudom, banálisan hangzik, de meglepődnél, milyen gyakran fordul elő, hogy nem sikerül bekapcsolni – vagy megfelelően bekapcsolni – egy gépezetet.

Tudtad, hogy az IT-ügyfélszolgálatok tapasztalatai szerint a legtöbbször azért nem indulnak el otthon az asztali gépek, mert az ügyfelek nem kapcsolták be?

Egy hallókészülék esetében is előfordulhat, hogy rutinból beteszed a füledbe, és nem kapcsoltad be, ráadásul az elemkamra bezárása és a hallókészülék bekapcsolása között is egy leheletnyi különbség van. Előfordulhat, hogy azt ugyan bezártad, de a bekapcsolásig már nem jutottál el.

Mikor cseréltél utoljára elemet?

Elemcserét mindenképpen iktass be, lehet ez megoldja az átmeneti üzemzavart. Lehet lemerült az elemed az este, és nem maradt benne már elég szufla ahhoz, hogy reggel beindítsa a hallókészüléked. Az is előfordulhat, hogy hibás az elem, lejárt a szavatossága, vagy nedvesség érte, ami kioltotta. Ha lehet, egy másik, bontatlan csomagból válassz, és nézd meg a szavatossági időt is! Lehet, hogy az egész csomag tele van hibás elemekkel.

A hangerő nem állítódott át?

Ha fárasztó napod volt, lehet úgy aludtál el, hogy a hallókészüléked a kezedben marad, és a kavarodás közepette elmozdult rajta pár kar, vagy megnyomódott a gomb. Ha a hallókészülék okostelefonról is állítható, könnyen lehet, hogy miközben leesett vagy a kutyád, macskád rámancsolt, átmozgatott pár beállítást. Ellenőrizd ezeket mindenképpen!

Nem szól a hallókészülék, mit csináljak?

Forrás: 123RF

Nincs eldugulva valahol?

A fülzsír makacs egy jelenség, szeret sok helyre bemászni. Ezért ne csak azt ellenőrizd, hogy az illesztéked légrése átjárható-e a hang számára, hanem az egész rendszert nézd át: a csőrendszert, és a könyököt is – bárhol lerakódhat a fülzsír. Csinálj egy alapos tisztítást, pezsegtesd ki tisztító tablettás vízben az illesztéket, a csövet és a könyököt is, majd alaposan szárítsd ki, mielőtt újra összeilleszted őket!

Az a fránya por!

A port sem szereti a hallókészüléked, mivel elég apró ahhoz, hogy megtelepedjen a hallókészüléken és bejusson a gépházba a mikrofonon keresztül. Érdemes egy erre a célra gyártott kis kefével kitisztítanod a mikrofon réseit, hogy portalanítsd a rendszert. A portalanítást egyébként érdemes évente egyszer megejteni a szervízben is. Ilyenkor alaposan kitisztítják erre megfelelő eszközökkel, az eredmény pedig mindig érzékelhető: tisztább, erősebb hangzást kapsz.

Nem látsz a csőben nedvességet?

A nedvességet nem tudod elkerülni napközben, ez sajnos tény: izzadsz, a levegő párás, kevés lehetősége van a hallókészüléknek is szellőzni. Ez sokszor látható is: pici páracseppek csapódnak ki az illesztékben és a csőben. Ha ezt tapasztalod, akkor tedd szárítógépbe a hallókészüléked, vagy ha az nincs, akkor pumpával fújd át levegővel a csövet és az illesztéket, miután levetted a hallókészülék gépházáról.

A párátlanító pedig fontos eszköz ahhoz, hogy a hallókészülékeid minél tovább működőképesek maradjanak. A száraz környezet ugyanis alapfeltétele annak, hogy az elektromos alkatrészek ne korrodálódjanak. A legjobb, ha minden este berakod párátlanítóba.

Hol használtad a hallókészüléket utoljára?

Sokat segít, ha felidézed, milyen környezetben jártál vele, így könnyebben rájöhetsz a problémára:

Strandoltál vele? Lehet, a nedvesség kicsit megviselte.

Játszótéren voltál a gyerekkel? A homokszemcsék alattomosak ám, mindenhova bemásznak!

Nagytakarítást végeztél? A sok por sem túl jó a hallókészülékeidnek.

Ha pedig ezek után sem tudod működésre bírni, akkor vidd szervízbe. Lehet, hogy elég egy alapos nagytakarítás is, amit a technikus el tud végezni.

Ha pedig úgy döntesz, hogy ideje lecserélned, mert már nem csupán egyszerű üzemzavarról van szó, hanem kikezdte az idő vasfoga, akkor jelentkezz be hozzánk,Halláspontjainkban egy alapos, átfogó hallásvizsgálat után segítünk kiválasztani számodra egy új hallókészüléket!