5 újévi fogadalom, amit megér megfogadnod a füleidért!

Mindjárt itt az év vége, így eljön az ideje annak, hogy átgondoljuk, mit hozott nekünk a 2020-as év, és mit szeretnénk elérni majd 2021-ben. Általában vannak fogadkozásaink a családra nézve, a karrierünkre nézve, de az egészségünket nem szoktuk ebből a szempontból átgondolni.

5 újévi fogadalom, amit megér megfogadnod a füledért!

Forrás: Pexels

Pedig nem hiába mondják, hogy csak egészség legyen, a többit megvesszük! Az egészséget, ha elmúlik, nehéz visszaszerezni, van, hogy lehetetlen. Így van ez a hallásunkkal is: sokan utólag bánják, hogy nem tettek többet a hangokkal teli világuk megőrzéséért.

Idén Szilveszterkor azonban tehetsz néhány fogadalmat arra vonatkozóan, hogy jobban odafigyelsz a füleidre a következő évben. Mondjuk is, hogy mit érdemes mindenképpen felírnod a fogadalom listádra!

#1 Azonnal orvoshoz fordulok, ha baj van!

Sokan az utolsó utáni pillanatig tologatják, míg orvoshoz fordulnak, ha valamijük fáj, vagy másképpen működik, mint ahogyan szokott. Pedig az időben megkezdett kezelések sok bajt megelőznek.

Így van ez a fülgyulladással is. Ha már az első kellemetlen tünettel orvoshoz megyünk, nem csak az erős fájdalomtól kíméljük meg magunkat, hanem az átmeneti halláscsökkenéstől, a fülgyulladás krónikussá válásától, és egy esetleges hallásveszteségtől is. A fülgyulladás ugyanis megakadályozza a hallócsontocskák rendeltetésszerű működését, és a dobhártyát is megviseli, ami a gyógyulásig a hallásunk tompulásával jár.

Ugyanígy későn kérünk segítséget a fülzúgásunkkal kapcsolatban is. Többnyire legyintünk a kellemetlen zúgásra, hogy majd elmúlik magától, vagy beletörődünk, hogy mostantúl a zúgás az életünk részévé vált. Pedig a fülzúgás, ha időben kérünk segítséget, jobb eséllyel kezelhető!

#2 Védeni fogom a fülem a zajártalomtól!

Ezt pedig érdemes azzal kezdeni, hogy tisztába kerülünk azzal, hogy mit is jelent a zajártalom, hol kell védeni a fülünket mindenképpen a zajártalomtól, és milyen következményei lehetnek, ha nem tesszük.

Erről például ebből a cikkből is szerezhetünk bővebb információt, a következő lépés pedig egy füldugó beszerzése kellene hogy legyen. Egyszerűbb füldugót a gyógyszertárakban is találsz, zajszűrős, a fülünkre pontosan elkészített egyedi füldugót pedig a halláscentrumok és készítenek, ezt nálunk Halláspontjainkban is be lehet szerezni.

A zajártalom komolyabb probléma, mint ahogyan azt hinnénk. Eddig a zaj okozta halláscsökkenés az idős korosztályt érintette, azonban a technológia fejlődésével már a fiatal felnőttek hallása is veszélyeztetetté vált.

5 újévi fogadalom, amit megér megfogadnod a füledért!

Forrás: Pexels

#3 Elmegyek hallásszűrésre!

Ahogy fentebb is szó volt már róla, a mai zajos világban hallásunk sokkal inkább ki van téve annak a veszélynek, hogy romlani fog. Éppen ezért érdemes rendszeresen szemmel tartani azt, és évente egyszer elmenni hallásszűrésre, hogy még időben közbe tudjunk lépni, nehogy nagyobb mértékben romlani kezdjen.

Ha időben közbelépünk, szükség esetén idejében megkezdődhet a hallókészülék ellátásunk is, ami azt jelenti, könnyebben megszokjuk majd a hallókészülék viselését, és nem lesz olyan nehéz az átállás, mintha évek óta elhanyagoltuk volna fokozatosan romló hallásunkat. Agyunknak ugyanis szüksége van a hangingerekre ahhoz, hogy megfelelően működjön. Ennek hiányában azonban lustulni kezd, kijön a gyakorlatból, és már nehezebben szokja meg a hallókészülékkel visszakapott, egykor jól hallott hangokat.

Nem érdemes halogatni a hallásszűrést, egy teljesen fájdalommentes, gyors vizsgálatról van szó. Ismerkedjünk meg közelebbről is a hallásvizsgálatokkal, ebből a cikkből megtudhatjuk, mi vár ránk!

#4 Kezeltetem a fülzúgásom!

A fülzúgás igencsak képes megkeseríteni a hétköznapokat. Noha úgy tűnik, soha nem múló kínról van szó, ne dőljünk be ennek a tévhitnek! Ha időben segítséget kérünk, és kiderül, mi áll a fülcsengés mögött, akkor elindulhatunk a javulás útján. Az esetek nagy részében ugyanis a tinnitus javítható, bizonyos esetekben meg is szüntethető.

5 újévi fogadalom, amit megér megfogadnod a füledért!

Forrás: Pexels

Ne legyintsünk erre a problémára úgy, hogy majd elmúlik, vagy hogy most még nem olyan súlyos a helyzet. Az, hogy a nap nem minden szakaszában figyelünk fel rá, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs is fülzúgásunk. A napközben hallott háttérzaj ugyanis elfedi a fülcsengést, és csak azért nem halljuk. Nem véletlenül az esti órákban panaszkodnak rá a legtöbben, amikor visszavonulnánk a csend magányába.

Itt olvashatsz arról, milyen vizsgálatok előzik meg a fülzúgás diagnosztizálását, és milyen kezelési módok vannak rá! Van remény, ne add fel! Tedd meg az első lépést 2021-ben!

#5 Csendesebbé teszem a környezetem!

A hallásunk védelméért tehetünk úgy is, hogy betartunk néhány szabályt, hogy ne lépjük túl a fülünkre ártalmas hatással bíró bűvös 80 decibeles hangerőt. Ez ugyanis az a decibel határ, ahol már védenünk kellene a fülünket, hogy ne károsodjon.

Mivel otthon töltjük időnk nagy részét, fontos, hogy ott ne érjen minket káros zaj. Ennek érdekében a következőket tehetjük meg:

  • Ha elektromos eszközt vásárolunk, a halkabban szóló eszközt válasszuk.
  • Ha gyermekjátékot veszünk, figyeljünk oda, hogy ne legyen káros gyermekünk hallására.
  • Tartsuk be a hangkorlátozást telefonunkon és a tévén, valamint zenehallgatás közben is.
  • A hangos eszközök mellett használjunk füldugót vagy zajvédő fültokot.

Ha ezekre odafigyelünk 2021-ben, akkor elmondhatjuk, hogy hallásunk érdekében megtettünk mindent.

Mi is támogatunk abban, hogy ezeket a fogadalmakat be tudd tartani. Jelentkezz be Halláspontjainkban ingyenes hallásvizsgálatra, hogy kipipálhasd az éves hallásszűrésedet!