„Hallássérült lettem, de miért?” – ezek lehetnek hallásromlás okai

A hallás megléte olyan mindannyiunk számára, mint a levegővétel. Természetes, lehetetlen elképzelni, hogy ne legyen. Aztán, amikor megtörténik, kicsit magunkba roskadunk, és azt kérdezzük: miért?

Miért lettem hallássérült?

A válasz sokszor nem egyszerű. Az esetek egy részében szinte biztos, hogy mik lehetnek a hallásromlás okai, néha azonban nem tudni mi állhat mögötte.

Ha a hallássérülés a születésünk óta van jelen, akkor az okokat terhességi időszak alatt, vagy előtte, illetve szülés alatt tudjuk keresni. Az ok lehet genetikai eredetű, ha a családban előfordul hallássérült, de a szülés közbeni trauma, a hirtelen fellépő oxigénhiányos állapot is hozhat halláscsökkenést. Némelyik betegség – például Down-szindróma – esetén is járhat a szindrómával sok egyéb mellett halláscsökkenés is.

De mi van, ha a halláscsökkenés később alakul ki?

A halláscsökkenés kialakulhat gyermekkorban vagy felnőttkorban is. Ilyenkor kissé nehezebb lehet elfogadni a kialakult állapotot és megtenni a kezdő lépéseket a hallás felé vezető úton. A miértekre adott válaszok talán segítik ezt a folyamatot: általában az alábbi problémák okozhatják a később kialakuló halláscsökkenést.

Forrás: 123RF

Az idő

Ahogy öregszünk, a testünk változik és elhasználódik: a vérkeringésünk nem a régi, így a fülünk hajszálereibe sem jut elegendő oxigén a megfelelő működéshez. A belső fül szőrsejtjei nem reagálnak olyan jól a hangingerekre, mint azelőtt, így hallásunk egyre kopottabbá válik. A gond az, hogy ez a folyamat fokozatosan megy végbe, így gyakran túl későn vesszük észre, hogy hallásunk nem funkcionál jól, amikor már jelentősebb és mérhetőbb a hallásvesztésünk.

Ebben a cikkünkben 5 mindennapi helyzetről olvashatsz, ami megbosszulja, ha figyelmen kívül hagyod romló hallásodat. Ha pedig még csak most barátkozol a gondolattal, hogy rendbe hozd hallásod, akkor itt arról írunk, mit is kell tenned ennek érdekében.

Forrás: 123RF

A zajos környezet

A szőrsejtek végzik a hallás folyamatának legnagyobb részét: nélkülük nem vagyunk képesek hallani. Mégis, nap mint nap kockáztatjuk az épségüket a túl hangos zaj által. A túl hangosan hallgatott zene, a zajos munkahely, a fesztiválok és koncertek üvöltő zenéi tesznek azért, hogy a belső fül szőrsejtjei elpusztuljanak. Eleinte még csak a fülzúgás okoz problémát, idővel azonban ez halláscsökkenéssé fajulhat. Ma a zajszűrő füldugó olyan alapkellék kellene, hogy legyen mindenkinél, mint a lakáskulcs.

Olvasd el itt, hogy melyek azok a munkakörök, amikkel vigyáznod kell és végzésük során jobban oda kell figyelned hallásodra.

Fertőzései és gyulladásai

A fülgyulladásról senki sem gondolná, hogy halláscsökkenéshez vezethet, pedig a gyermekkorban szerzett hallásvesztés jelentős hányadát a krónikus fülgyulladás okozza. A gyulladás, amellett, hogy rendkívül fájdalmas, károsítja a fül részeit, ezáltal pedig felborítja a fül működését. A hallójárat és a középfül megdagad, a dobhártya megfeszül, a hang nem tud megfelelően haladni a belső fül felé. Ez az átmeneti hallásvesztés a gyulladás kezelésével elmúlik, ám a kezeletlen, éveken keresztül ismétlődő fülgyulladás komoly komplikációkat okoz a középfülben, ami halláscsökkenést okoz.

A fül elváltozásai

A fülünk felépítése a hallás működésének tökéletesen megfelel: minden része fontos ahhoz, hogy halljuk a körülöttünk lévő világot. Ha ennek a rendszernek valamelyik része sérül, a hang nem jut el a célig: az agyunk hallóközpontjáig. Így, ha sérül a dobhártyánk: átszakad vagy megtelik nyomással, vagy ha a hallócsontocskák nem működnek, megcsontosodnak, a hallásunk is sérül.

Bizonyos betegségek

A mumpsz, a Meniére-betegség, az agyhártyagyulladás csak néhány azok közül a betegségek közül, amelyek halláscsökkenéssel járhatnak. A fül daganatos betegségei vagy a Down-szindróma is gyakran jár együtt a halláscsökkenéssel. Egyes esetekben a betegségek kezelésével a halláscsökkenés is megszűnik, más esetben örökre megmarad.

Mit tehetünk?

Bármennyire kétségbeejtő is a helyzet, mindig forduljunk orvoshoz! Egy orvosi vizsgálat segít kiszűrni, hogy van-e valamilyen betegségünk, ami a halláscsökkenést okozhatja, a fül-orr-gégész szakorvos pedig a fül elváltozásairól ad teljes képet, illetve a halláscsökkenésünk típusát és mértékét is meg tudja állapítani.

A vezetéses típusú halláscsökkenés az esetek legnagyobb részében helyrehozható a kiváltó ok kezelésével – ami akár egy hallójáratban felgyűlt zsírdugó is lehet. Az idegi típusú halláscsökkenés pedig, még ha nem is kezelhető, hallókészülékkel ma már jól korrigálható.

Ne ess kétségbe, ha azt tapasztalod, hogy a hallásod hirtelen romlani kezdett! Jelentkezz be ingyenes hallásvizsgálatra bármelyik halláspontunkba, mi segítünk megtalálni a megoldást!