Hogyan találd meg a legjobb audiológust? Segítünk!

Egy jó audiológus kiválasztása az egyik legfontosabb mozzanat a megfelelő hallókészülék kiválasztásáig vezető úton. Mivel az audiológus az, aki segít kiválasztani a hallókészüléket, majd beállítani azt, nem mindegy, kit választunk, kire bízzuk hallásunk gondozását.

A jó hír, hogy jó audiológust lehet találni, ha tudjuk, milyen szempontokat tartsunk szem előtt, milyen szemszögből figyeljük meg azt a hallásgondozót, akivel először találkozunk, hogy eldönthessük, vele szeretnénk-e végig menni a hallásunkhoz visszavezető úton.

1. Legyen meg a szimpátia!

Bármilyen közhelyes is, fontos, hogy egy húron tudjunk pendülni választott audiológusunkkal. Az emberek sokfélék és különbözőek. Nem véletlenül kedvelünk meg valakit, és nem kedvelünk meg valaki mást. Jól együtt dolgozni csak azzal fogunk tudni, akivel személyiségünk is összeillik, akire hallgatunk, akivel képesek vagyunk időt együtt tölteni, akihez szívesen megyünk.

Hogyan találd meg a legjobb audiológust? Segítünk!

Forrás: Sutterstock

Mivel egy audiológussal mindig őszintén kell beszélni, hogy megfelelően képben legyen azzal, hogyan birkózunk meg az újdonságokkal,

fontos, hogy olyasvalakire essen a választásunk, akinek úgy érezzük, meg tudnánk nyílni.

2. Szakmailag felkészült és elkötelezett

Természetesen bármelyik audiológusra igaz ez a kijelentés, hiszen mindannyian rendelkeznek megfelelő végzettséggel, hogy szakmájukat gyakorolhassák. Érdemes azonban megkérdezned, mi indította erre a pályára, és időközben beiktat-e egy-egy továbbképzést, hogy képben legyen a technológiai újításokkal.

Ha bizonytalanok vagyunk, és nem tudjuk, kihez forduljunk először, érdemes sorstársakat, hallással foglalkozó civilszervezeteket megkérdezni arról, kit ajánlanak jó szívvel számunkra.

Hogyan találd meg a legjobb audiológust? Segítünk!

Forrás: Sutterstock

3. Könnyen elérhető

Mivel hosszú időn keresztül kell tartanunk a kapcsolatot az audiológussal, nem mindegy, hol, milyen platformon, milyen gyakran érhető el, illetve milyen határidőkkel dolgozik. A figyelmen kívül hagyott e-mailek, telefonhívások  és a távoli időpontok bosszantóak, arról nem beszélve, hogy lassítják is a hallókészülék kiválasztás és hallásgondozás folyamatát.

Egy jó audiológus kedves, hatékony, gyorsan időt tud szánni ránk, legideálisabb esetben pedig rendelkezik írásbeli elérhetőséggel is azok számára, akiknek a telefonálás nem megoldható.

4. Az ügyfél érdekeidet nézi

Ha halláskárosodásunk van, akkor több mint valószínű, hogy hallókészülékekre van szükségünk. Az audiológus segít kiválasztani majd a hallássérülésünknek, életstílusunknak, költségkeretünknek megfelelő hallókészüléket.

Nem titok, hogy az audiológiáknak üzleti érdekük is eladni egy hallókészüléket, ám ha úgy érezzük, hogy az audiológust inkább az üzleti érdek vezérli, mintsem, hogy megtalálja a számunkra megfelelő hallókészüléket, akkor nem jó helyen járunk.

Egy jó audiológus törekszik arra, hogy megtalálja a számunkra megfelelő hallókészüléket, ami abban nyilvánul meg,

hogy nem próbál kifejezetten egy készülékre rábeszélni, hanem figyelembe veszi az élethelyzetünket, egyedi igényeinket is, azok figyelembevételével ajánl a lehetőségek közül.

Biztosítja a törvény által előírt 15 nap próbaidőt, és amennyiben elégedetlenek vagyunk, felajánlja, hogy próbáljunk szerencsét egy másik hallókészülék típussal, amíg meg nem találjuk az igazit.

5. Figyel az ügyfélre

Egy hallókészülék sokféle módon állítható és finomhangolható. A végleges beállítás akkor jó, ha az a mi életmódunkhoz, elvárásainkhoz igazodik, nem pedig a szakember elképzeléseihez.
Egy jó audiológus ellát tanácsokkal, hogy mire érdemes figyelnünk, mit érdemes átgondolnunk, és érdemes néha beadni a derekunkat, hogy kipróbáljuk a javaslatait.

Hogyan találd meg a legjobb audiológust? Segítünk!

Forrás: Sutterstock

Ám végeredményben az a fontos, hogy ha bizonyos tanácsokkal nem értünk egyet, akkor azt megértse és elfogadja.

Komolyan veszi a hallókészülék megszokásából adódó nehézségeinket, és igyekszik bennünket átlendíteni a holtpontokon.

6. Hallókészülék ellátás után is számíthatunk rá

Miután a hallókészülékünk ténylegesen a miénk lett, nem zárul le a kapcsolatunk az audiológussal. Hallókészüléket nem csak egyszer veszünk életünkben, és ideális esetben bármikor fordulhatunk hozzá, bármilyen hallásunkkal kapcsolatos kérdéssel.

A jó audiológus türelmesen fogadja, ha változtatni szeretnénk a hallókészülék beállításain, ellát tanácsokkal a hallókészülék tisztítását és karbantartását illetően, intézi az esetleges szervizelést, fülilleszték cserét is.

Az audiológussal való kapcsolat egy egy hosszú távú kapcsolat, amely ideális esetben bizalomra és a tiszteletre épül mindkét fél részéről.

Erre törekszünk mi is Halláspontjainkban, foglaljon időpontot itt, hogy bebizonyíthassuk, mi vagyunk a megfelelő választás!