Te tudod, mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a halláscsökkenés kezelése? Ismerd meg a fokozatosság elvét!

Amikor megérkeznek hozzánk ügyfeleink, mi mindig nagyon optimistán állunk a helyzethez. Tesszük ezt azért is, mert tudjuk, hogy nálunk megvan hozzá minden, ami ahhoz kell, hogy a halláscsökkenés kezelése sikeres legyen: a szakmai tudás, a jó diagnosztika, az elhivatottság, szuper hallásjavító eszközök. Mi ezt mind meg tudjuk adni neked, csupán csak egy dolgot nem tudunk megtenni helyetted: türelmesnek lenni.

És most nem arról a türelemről beszélünk, ami a mi részünkről szükséges, hanem, amit te hozol, amire neked van szükséged ahhoz, hogy a hallókészülék kiválasztást és a hallásgondozást végigcsináld.

Mert ez nem egy gyors folyamat. Nem történik meg egyik napról a másikra. Tele van kételyekkel és bizonytalansággal. És ehhez türelemre lesz szükség a részedről, de hidd el: megéri.

Mitől lesz sikeres a halláscsökkenés kezelése? Ismerd meg a fokozatosság elvét!

Forrás: Unsplash

Mert ha türelmesen végigküzdöd magad a nehézségeken, az eredmény mindig egy elégedett élet az új hallókészülékeddel. Egy olyan élet, ami miatt szívesen kelsz fel reggelente. Amelyben magabiztosan tudsz élni.

Tudjuk, hogy a türelmet gyakorolni nehéz dolog. Főleg, ha még teljesen új számodra a hallókészülék kiválasztás folyamata, és emiatt úgy érzed, hogy nem tudod, hová vezetnek az egyes lépések, amiket megteszel.

Van egy rossz hírünk: a türelem kapszula formájában nem kapható. Nem létezik türelem-kivonat, amit bevehetsz, de tudunk adni neked motivációt arra, hogy türelmes legyél a közös munka során.

Mégpedig úgy, hogy elmondjuk, miért érdemes türelmesnek lenned a hallásgondozás alatt, és azt is eláruljuk, mi miért vagyunk ennyire türelmesek.

A fokozatosság elve

A hallásgondozás végigvitele a hallókészülék kiválasztásától kezdve a próbahordáson át a finomhangolásokig nagyon fontos része annak, hogy sikeres legyen a halláscsökkenés kezelése.

Nem lehet elkapkodni, sem siettetni, hanem hagyni kell, hogy az egyes lépések megtörténjenek a maguk idejében, tartsanak, ameddig kell.

Ez az, amit úgy hívunk: a fokozatosság elve. És ehhez mindig tartjuk is magunkat!

Miről is szól ez pontosan?

A hallókészülék beállítása sajnos nem egy pár órás feladat. Nem történhet meg az, hogy kiválasztunk egy hallókészüléket, helyben beállítjuk, és hazamész vele. Az agyad nem tud alkalmazkodni ilyen gyorsan, több időre van szüksége ahhoz, hogy az új hangingereket felismerje, azonosítsa, beépítse és készen álljon az új ingerek befogadására.

Ez minden egyes hallókészülék-váltásnál komoly feladat az agy számára. Különösen nehéz feladat ez akkor, ha hosszú csendes évek után kerül sor az első hallókészülék kiválasztásra.

Ilyenkor az első, sőt a többedik új ingert is kellemetlen élményként éled meg:

  • idegesítő a hangzás,
  • élesek a hangok,
  • nem ismersz fel minden hangot,
  • a beszédet nehezen érted,
  • a háttérzaj zavar.

Ezért fontos, hogy időt hagyjunk az agyadnak arra, hogy alkalmazkodjon. És ezért van szükség arra, hogy több napig vagy hétig hordd a hallókészülékedet egy új beállítással.

Mitől lesz sikeres a halláscsökkenés kezelése? Ismerd meg a fokozatosság elvét!

Forrás: de.fotolia.com

A fokozatosság elve alapján ugyanis mindig csak annyival több változást eszközölünk a hallókészülék beállításain, amennyit el tudsz viselni. És csak a változás megszokása után változtatunk ismét.

Így jóval kevesebb stresszel kell megküzdened a hallásgondozás alatt, mintha rögtön rád zúdítanánk az összes beállítás adta hangélményt, és könnyebben fogod megszeretni az új hallókészülékedet.

Mit tehetsz?

A türelmet sokféleképpen lehet gyakorolni. Mi most adunk pár tippet ahhoz, hogyan járulhatsz hozzá ahhoz, hogy a halláscsökkenés kezelése minél könnyebben menjen végbe!

Beszélj őszintén az audiológusoddal!

Minél több és részletesebb információt osztasz meg az audiológusoddal arról, hogy mit tapasztalsz a hallókészülékeddel, mi zavar, mi és mennyire visel meg, annál pontosabban tudjuk felmérni, hogy mennyi változtatást viselsz el a beállítás során.

Legyél hát őszinte, mi is azok leszünk veled: elmondjuk, mire számíthatsz, és hogy mit miért teszünk.

Mindig jegyzeteld le a tapasztalataidat!

Egy jó napló, amibe rendszeresen jegyzeteled, hogy mit tapasztalsz, sokat segít abban, hogy a beállításokat a lehető legprecízebben végezzük el. A hallásgondozás ideje is lerövidülhet, ha megfelelő instrukciókkal látsz el minket azzal kapcsolatban, hogy milyen hallásélményt éreznél igazán magadénak. A napló írásához itt adtunk tippeket!

Tudatosítsd, hogy amit tapasztalsz, az változni fog!

Ha éppen elveszítenéd a türelmedet, és feladnád az egészet a kellemetlen tapasztalatok miatt, emlékeztesd magad, hogy amiket most tapasztalsz, azok el fognak múlni, vagy átalakulnak.

Ne engedd, hogy a kellemetlenségek eltérítsenek a célod elérésétől: a jó hallásélmény elérésétől és a teljes élettől.

Járj vissza beállításokra!

Ne engedj annak a vékony, bosszantó kis hangnak, ami azt mondja neked a sokadik beállítás után, hogy ne menj el a következőre, miközben belül érzed, hogy a hallásélményed, amit a hallókészüléked ad, még nem az igazi. Ha engedsz neki, annak az eredménye a fiókban heverő hallókészülék lesz, és egy rosszabb életminőség, mint amit elérhetnél.

Soha ne add fel!

Ha eddig rossz tapasztalataid voltak a hallásgondozással kapcsolatban, vagy nem vagy megelégedve a jelenlegi hallókészülékeddel, vagy esetleg már túl régóta halogatod a bejelentkezést az audiológusodhoz, akkor keress fel bennünket bátran!

Mi segítünk neked minél kevesebb zökkenővel végigcsinálni a hallókészülék kiválasztás folyamatát!

Időpontot foglalok!